Wednesday, March 28, 2012

Debaran sebelum bersalin

8:32 PM 4
Salam kawan-kawan. Saya harap kawan2 sudi doakan lagi untuk saya and baby supaya selamat. Malam ni saya akan 'bermalam' di ward KPJ Pakar Perdana, KB. Dan start berpuasa 12mlm ni. Insha'Allah kalau takde aral esok pagi Dr Zana akan buat operation since CTG ptg td show baby mcm tak aktif.. Arini saya dah genap 37weeks dan doc cakap baby dah matang. Scan tadi baby 2.8kg. Doakan kami berdua selamat dan dipanjangkan umur. Insha'Allah Amin. Tq Kawan2.....
Read more...

Monday, March 26, 2012

Rentetan Kisah Admitted di Ward Manjung dan HUSM

12:57 PM 4
koranggggggg..saya rindu sgt kat korang..
byk sgt citer nak story ni..ingatkan nk update blog..tp still malas2 lg..so arini ku kuatkan diri untuk update blog..
aku punya due 20/4 kan..tp dipendekkan citer doc ckp 2/4 ni nk operate..

Ni rentetan cerita yang aku nak share ngan korang.....



12-13 march :Saya admitted kat hospital manjung..asalnya g clinic nk mtk refer letter nk balik kg...nk mtk refer husm..konon nk stay sana sebab dkt ngan umah + adik saya plak doc duty O&G situ masa tu..so xdpt balik..tahan ward...alasan: uri dok bawah...

13hb mtk kuar..doc xkasi..tp kami nekad...balik dengan own risk..amat takut..tp kami yakin pd Allah sebab doa pd DIA.. spjg perjalanan saya pasang byk surah2 esp Maryam and yassin letak kt perut....Alhamdulillah balik kg dengan selamat

14hb...rest kat rumah....

15hb: g husm...sebab doc manjung refer g sana...skali....terus admitted...bermula la episod sedey...

16hb...xde ape..biasa2 je..sunyi jugak cz ward xramai org....tp ade kawan ujung katil..sembang2 ngan dia..

17hb: ada contraction..15min skali..adik saya pasangkan CTG and detect..die g refer MO dia...then decide letak saya kat labor room...utk monitoring..ok.
tpi dh kene berpuasa..last makan 1 tgh hari 17hb..

18hb: still duk labor room...and berpuasa....
2pm merayu2 pd doc..nk makan..dh 25jam xjumpa makanan..hanya 5 botol drip masuk..asek kene g kencing je..dahla semalaman tido atas katil org nk beranak..sakit sgt belakang..tgh hari tu br tuko katil...selesa sket..tp amat bosan..duk dlm bilik sorang2..tanpa ckp ngan org..hanya dengar org bilik2 lain meneran + baby crying...stiap kali dengar baby crying..saya sure sebak...sbb mengenangkan nasib saya

19hb: ditolak masuk ke ward kul 6am...tp doc claim saya ade blocked kat paru2 sebab selalu berdebar...saya ckpla..mau x berdebar...duk sorang2 kt labor room dengar mcm2...tp doc stick nk wat mcm2 test...amek darah...3x...amek darah di nadi..ECG dua kali..all ok..

Malam tu mintak nak dishcarge...doc kata esok pg ckp kt bos die..(specialist)...saya ok...tp yg xtahan docyg tak tahan tu torture saya..siap tanya ape pangkat laki awak nk g specialist..die x caya yg TNB ade cover jugak..walau x full amount..

20hb: semua doc berkeras xnak kasi...die siap call specialist tu ckp saya ade pulmonary ape tah pblem..for sure depa xnak accept kalo kita ade pblem kan..so g scan kaki...tgk ade blocked tak salur darah..Alhamdulillah...xde..tu kalo leh depa nk wat CT scan..kalo xde gak nk scan macam2 lg..saya ckp..saya xnak dah...dh mmg all result -ve....jgn la wat cam ni lg..sy tkt effect kt baby...die ckpxleh wat ape..kene buat jugak..saya ckp doc leh guarantee 100% xde effect kt baby? dia diam..

ade nurse2 dh perli2...stress jugak...doc kata suh tunggu nk jumpa pon langsung xdtg...sudahnya.adik saya kene buat all discharge report include MC..kalo saya xde adik situ..xtaula cemane..cian sgt kt adik saya...die terlalu penat aritu..dibeban lg ngan hal ni..pdhal saya dengar doc suh org lain buat..tp die lepas tgn..
saya akan buat surat komplen ...caner ek nk buat???

21hb rest kat umah

22hb: g jumpa specialist kt KPJ pakar perdana...doc tu pon dah dimaklumkan..and ckp nonsense la doc tu create story pasal saya ade blocked salur darah... sepanjang duk sana...dua2 lengan dah lebam...xdpt imagine kalo stay lg for another 2 weeks..

mmg saya paham..kalo uri bawah depa akan tahan and jaga..tp tu bkn jaga..menyusahkan kita...perli2 ape sume..bkn jaga camtu..x proffesional langsung..


next appointment : 28hb..
masa jumpa tu doc roughly bg plan utk c-zec on 2/4....


sambung next episod untuk update gambar-gambar dan citer di Pakar Perdana bersama Dr Zanariah plak.
Read more...

Saturday, March 10, 2012

Keputusan Peperiksaan Memasuki Perkhidmatan Penguasa Kastam Gred WK1-1

10:58 AM 2


Mesti semalam ramai ternanti-nati link untuk semakan Keputusan Peperiksaan Memasuki Perkhidmatan Penguasa Kastam Gred WK1-1 kan... termasuklah daku... Dari pagi sampai malam check...link untuk semakan belum ada. Dah agak dah..selalu macam ni.

So, pagi ni aku bukak website myAdha....

Ada ternampak info pasal semakan ini.

Keputusan Peperiksaan Memasuki Perkhidmatan Penguasa Kastam Gred WK41 akan diumumkan pada 13 Mac 2012 (Selasa) di Laman Web Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) : http://www.spa.gov.my/

Doakan saya berjaya yer..Insha'Allah...berdebar pon ada dengan perut memboyot ni...
Harap-harap ade rezki buat ku kali ni. Amin. 
Read more...

Thursday, March 8, 2012

Jemputan Malam Pratonton 7 Petala Cinta

11:05 AM 3

Yahooo..semalam check email ...aku ada dapat lagi email dari MetroWealth. Sudah tentu jemputan ke malam pratonton 7 Petala Cinta.

Bukti invitation..hehe

Cadangnya nak kasi untuk adik aku yang baru kawen tu..tapi malang nya date 12/3/12 tu wedding umah kami plak. Majlis menyambut menantu, kat Kelantan plak tu. So tak dapatla dia nak pergi. Aku plak tak pasti balik ke tak time majlis tu sebab aku ingat nak balik time cuti tunggu bersalin terus. Maybe next week. 

En hubby plak kerja. tak leh nemankan ku g pratonton ni. So maybe akan ku pass kepada sape yek... Sape nakkkkk..angkat mouse....

Aku ni sbenarnya nak sangat jumpa Diana Amir dengan imej baru nya. Dulu dah jumpa time die seksi meksi tu. Skang lagi sedap mata memandang..Comei je dia.


Nanti aku senang ku buat entry pasal sinopsis citer ni. Skang kena sambung kerja buat UAT test untuk SAP system... Arghhh....
Read more...

Wednesday, March 7, 2012

Pregnancy Check up : Week 34

2:00 PM 0
Tadi aku half day morning untuk check up kat Pantai Hospital , Bangsar. Tak lama sangat menunggu walau aku sampai sana dekat 9.30. Gynea baru abis ward round rasanya. Aku amek masa luang tu main teka silang kata dan layan paper dengan en hubby sambil makan kerepek dengan air kotak mangga.

Rutin before check up mestilah check blood pressure, amek urin dan timbang berat.
Tekanan darah : 114/72
Berat :66 kg (masih sama seperti Sabtu lepas).

Last check up on 18/02/12 berat aku 65.5kg and today 07/03/12 lebih dua minggu berat aku baru naik 500g. Gynea cakap bagus ada pertambahan. Mau nya tidak kalau tak sebelum ni kejap naik kejap turun.
Next check up will be on next Wednesday, 14/03/12.

Tadi masa gynea tengah scan, aku tetiba pitam sampai lemah longlai badan, dahi berpeluh dan bibir ku kesejukan. Doc and en hubby bangunkan aku..aku uwek2 angin. Bawak g bilik rehat, check tekanan darah turun sikit.

Rupanya, aku tengah bayangkan aku dah masuk Operation Theater untuk dibedah. Arghhh kuatnya imaginasi aku. Mau nya tidak, doc cakap uri aku masih di bawah, placenta previa type 3. Cannot deliver normal. Sob sob. Tapi dia cakap still ada masa. Aku tau agak semput skarang tapi semua tu ketentuan dariNya. Kalau diziinkanNya, benda yang susah pon leh jadi kan. So kami tak putus-putus berdoa semoga uri akan naik lagi.

Kedudukan kepala bayi..sudah pusing ke bawah tapi gagal untuk enggage sebab ruang tu ade uri. Kejap dia masuk laluan kejap ke kiri. Sian kat sayang mommy. Tapi mommy amat sakit menanggung ngilu di rusuk mommy ni. Bila mommy suruh doc check, Alamak...bontot sayang la menekan-nekan rusuk mommy. Patutla sakit.

Doc kata aku MC 6 hari tapi aku still masuk kerja.
Reason: Keja masih berlambak and cuba untuk siapkan because next week aku dah xnak drive g keja. Dangerous sebab smalam dah ade brownish spotting akibat uri di bawah.



Doc dah kasi aku Duphaston untuk kuatkan rahim and ni ubat hormon kata doc.
Thanks to Dr Idora and Azie cz sudi melayan ku tadi. Azie beriya-iya mintak aku naik wheel chair...tapi aku bajet kuat..leh jalan..hehehe naseb xde ape-ape tadi..cuma masih lembik sehingga skarang.
Aku cuba pulihkan dengan minum air suam ni...

Kali ni tak puas ati scan sebab aku dah flat awal...huhu
Read more...

Tuesday, March 6, 2012

Menjangkau Minggu 34

3:57 PM 3
Weekend aritu tak sempat update blog sebab mood holiday. Lagipon tak larat dah nak hadap laptop kat rumah. Rasa berbaring lagi selesa.

Bubbye weeks 33

Diam tak diam, esok masuklah minggu 34. Alhamdulillah aku diberi peluang merasai nikmat pregnant sehingga ke hari ini. Doakan semoga aku selamat sehingga deliver baby comei ni. Amin.

Tapi ada yang tidak enak..sehingga ke hari ini aku masih lagi muntah-muntah seperti awal 2nd trisemester. Dalam 3 or 4x sehari. Kadang-kadang 2x sehari. Argh.....memeritkan bila terpaksa bangun 5am pagi tadi just untuk uwek uwek. Tapi takpela nanti saat itu akan menjadi kenangan manis dalam hidupku bila si comei ni dah keluar.
Insha'Allah

Bayangkan dengan perut sebesar ini aku masih lagi uwek uwek.. Terasa sakit ketika meneran nak uwek berbanding muntah-muntah di awal pregnancy. 


Tapi bila aku tengok ticker ni..makin bersemangat aku untuk melawan perasaan frust akibat still muntah-muntah.

Ada lagi 45 days to go..



Esok ade check up with Dr Idora at Pantai Medical Centre. Nanti aku nak update citer pasal check up esok.

opss..lupa..tadi aku dah cuak..cz noticed ade coklat kuar after lunch. tapi skang takde lagi. kene extra careful la ni...hope tak de ape2 cz esok dah nakg jumpa gynea.
Read more...

Thursday, March 1, 2012

Kaki Kejang Ketika Pregnant

3:01 PM 6
Malam tadi kali kedua aku mengalami kekejangan kaki ketika tido. Aritu pernah sekali tapi sikit je rasa and kejap je rasa macam boleh handle cz masa tu en hubby ade tido seblah.



Malam tadi terjaga kul 3 pagi kaki dah kejang... aku xleh buat ape-ape...aku cuba sentuh dengan tangan tapi sakit giler. Terus ku duduk atas katil sambil nanges.. call en hubby 3 pagi bagitau dia..Dia suruh baca ada satu ayat and alFatihah sambil gosok di kaki.

Alhamdulillah reda sikit..bila dah reda..haha ku terus bangun g kencing. Lega tapi kesannya sehingga sekarang masih terasa sakit.. sengal-sengal

Arini genap 33 minggu 1 hari. Alhamdulillah baru dua kali kaki kejang. Kena tambah kalsium..hehe aku dah mengelat seminggu tak makan kalsium..sebab ...entah..hehe. Tapi maybe sebab malam tadi sejuk sangat kot... aku tersedar comforter entah ke mana...Aku kesejukan...



So memang aku dah agak...akan kena kejang kaki. So malam ni continue balik. Arghhh telan menelan pil .....aku sungguh malas bab-bab telan menelan pil. Tapi apa boleh buat.. Layan je la
Read more...

Follow Us @soratemplates