Thursday, May 31, 2012

Beli Car Seat untuk Raihana

10:29 AM 4
Car seat ni penting untuk aku sebab senang nak letak Raihana bila nak anta dia ke babysitter atau nak bawak dia jalan-jalan nanti. Ahad aritu aku ajak en asben g survey dan beli terus di Manjaku, Bangi.

Banyak betul pilihan sampai rambang mata dan aku sempat sambar beberapa pasang baju si comel dan keperluan lain. Comei betul baju kanak-kanak ni kan.

Masa kat sini adoiiii 2x Raihana menangis nak nyum nyum..tpaksala ummi cari port sesuai..hehe naseb ade port yang line clear..hehe

Dah kenyang..baru leh kasi Raihana test car seat.

mcm best yang ni ummi....


ok nak yang ni..kaler ni..set...

yang tak tahannya bila diangkat dari car seat dia menangis, bila letak senyap plak..adeeii dah pandai demand yer anak ummi...

 
Read more...

Wednesday, May 30, 2012

Support Pride di Hari Belia 2012 Putrajaya

9:37 AM 0
Ahad aritu aku meluangkan masa bersama Raihana dan en asben ke Hari Belia 2012 bertempat di Putrajaya. Nak diikutkan aku memang tak kan pergi punye ke tempat panas dan sesak dengan orang sampai nak parking pun susah. Tetapi disebabkan company asben (bukan dia boss..hehe) aku join la untuk bagi support.

Kami hampir patah balik disebabkan jalan banyak tutup. So aku ade idea g kot jalan belakang memandangkan drift tu bertempat dekat bangunan Mahkamah dan Imigresen. Actually company ni (PRIDE) sponsor dua biji kereta drift aritu. Sticker PRIDE pon besar kat kereta tu.

En asben bersama tokei Selangor


Raihana pon amek berkat jugak...


En asben selaku ketua untuk negeri Kelantan pon kena g support. Amik berkat sikit. Harap lepas ni kalo sape2 berminat nak jadi dealer especially Kelantan area buleh contact kami untuk berurusan lanjut. Hehe Promot kejap.

Sijil penghargaan...



Kepada sesiapa yang nak tau, PRIDE ni ialah jenama minyak pelincir yang baru di pasaran di Malaysia. Import khas dari Dubai. Company kami selaku wakil tunggal untuk Malaysia mendapat peluang untuk memasarkannya di Malaysia. So untuk Kelantan, en asben akan incharge.

Aku dan Raihana jugak amek aura drift. Walau panas kami rileks je...cz dapat berteduh kat booth Pride. Hehe.

ummi pon nak possing dekat banner Pride


 Layan jugak possing...


Model Pride ke?...hehe


Ape pon performance PRIDE memang baik punyer la. Kami semua dah gunakannya dan big boss sendiri pon dah gunakan dekat Subaru nya. So ape lagi....bertukarlah kepada PRIDE.
Read more...

Tuesday, May 29, 2012

Raihana at Wedding Sedaraku

7:53 AM 0
Sabtu aritu kami bertiga wakil pihak keluargaku ke majlis pernikahan sedara kami di Shah Alam. Adik lelaki ku tak dapat join cz terlibat dengan kelas tambahan dan wife dia plak join majlis tu last minit. Masa kami dah masuk dewan.


Seperti biasa tido bila kena air cond


Raihana seperti biasa...tido aje sepanjang majlis. Bila dahs sessi bergambar baru bangun dan mula la wat suara tak puas ati ajak balik..hehe

 Tido lagi

Sudah bangun bila Abi pegang.


With Achik


Ape pon Selamat Pengantin Baru untuk Izuddin dan Adlina. Semoga kekal ke akhir hayat dan cepat-cepat dapat timang baby. Amin

Read more...

Monday, May 28, 2012

Back to KL

4:10 PM 2
Minggu ni kami bertiga sudah selamat balik ke KL.. Arghh tak bestnya sebab kena kemas rumah....iyela spjg pregnant aritu aku memang tak suka mengemas lagipon aku sungguh tak larat nak pegang penyapu...kalo ade pon en asben atau adik ku saje yang menolong.

Sedih betul Raihana nak berpisah dengan tok ma nya. Aku pon menangis. Manakan tidak, Raihana ni cucu pertama sebelah aku. So sudah tentu mendapat layanan ekslusif dari semua orang. Sepanjang perjalanan, Raihana amat bertolak ansur. Hanya tido dan bangun untuk menyusu je. Tambahan pulak berita gembira, Raihana sudah boleh menyusu direct beberapa hari sebelum kami balik ke KL. Bagus betul anak ummi. Tak nak susahkan ummi yer..


Elok je sampai Felda Kechau, Raihana yak yak plak. Naseb ummi dah siap solat. Dia berjaya yak yak dengan mudahnya. Siap tak menangis tapi masa lambat nak basuh yak yak (sebab plan nkg umah sedara kat situ tapi call dia xangkat..sebab xtau rumahnya kat celah mana)..Raihana duk tunjal2 kaki sampai tercabut gelang kakinya (gara-gara en asben longgarkan gelang kakinya).

Nasib baik gelang tersebut masih rezeki anak kami. En asben terperasan tepi je tempat dia berdiri. Syukur.

Sampai KL, 1130mlm...blackout pulak. Tanya guard..ni akibat kerja2 pemasangan traffic light. So kami bajet lama la tu..terus ke Damansara pulak tumpang tido umah adik iparku. Raihana maintain je tido sampai pagi esoknya.

Esoknya balik ke rumah kami bersama barang-barang Raihana yang banyak...Tarammmmmmmmmmm



Nasib ada dua orang budak sudi membantu. Bagus betul.. Anak sapelah...Tq tq yer dik..
Read more...

Wednesday, May 23, 2012

Melawat Tok Chek dan Jumpa Uwaisy

8:21 AM 0
Semalam sessi melawat tok chek lagi di hospital Jerteh. Kesian tok chek masih lagi muntah-muntah ku tengok. Semalam pergi sana dengan en abi, Raihana, tok ma dan cik su. Raihana diam je sepanjang jalan. Layan tido kot best tido dalam air cond ..keta baru tok ma..hehe

Dah balik singgah kejap umah cousin ku... Sempat jumpa anaknya yang baru 29 hari.. adik uwaisy meet with Raihana.. jom layan gambo diorang.. Raihana masa ni tengah mood tak elok cz nak tido....asek nanges dan kaki dok tunjal-tunjal je..Sabo je..


Ummi interprem dengan Raihana dan uwaisy.. (betul ke ejaan ku...)



Zoom lagi...



Read more...

Sunday, May 20, 2012

Kelahiran Normal Selepas Caesarean

9:57 AM 2
Arini mood untuk update blog takde sangat. Surf punye surf terjumpa satu artikel yang amat menarik. Since 1st baby ni aku dah melalui kaedah caesarian, tak salah sekiranya aku pon menambahkan ilmu ni untuk diri sendiri dan nak share dengan kawan-kawan lain.


Selepas melalui pembedahan caesarean di kelahiran pertama, anda boleh berusaha untuk bersalin secara normal pula di kelahiran akan datang.

Impian melahirkan bayi yang dikandung secara normal selepas pernah menjalani pembedahan caesarean sememangnya menjadi matlamat kebanyakan para wanita hamil. Sudah menjadi fitrah buat seseorang wanita itu untuk cuba melahirkan anaknya menerusi faraj tanpa perlu melalui pembedahan yang sarat dengan pelbagai risiko yang boleh mengundang bahaya kepada diri sendiri mahupun bayi yang dikandung.

Yakinilah bahawa usaha anda untuk mencuba kelahiran normal selepas caesarean atau lebih dikenali sebagai VBAC adalah lebih selamat dan kurang berisiko berbanding pembedahan caesarean untuk sekian kalinya.

Malah, pada masa kini kebanyakan doktor mengesyorkan kelahiran normal selepas pembedahan caesarean sekiranya beberapa aspek penting tertentu dipenuhi terlebih dahulu. Oleh yang demikian, jika anda bercadang untuk berusaha ke arah VBAC, dapatkan pandangan daripada doktor pakar yang memeriksa kehamilan anda sebelum mengambil sebarang keputusan.

Lazimnya, masih selamat untuk anda menjalani VBAC jika pernah menjalani satu pembedahan caesarean sebelum ini.

Walau bagaimanapun, VBAC tidak sama sekali disyorkan kepada anda yang pernah menjalani dua atau lebih pembedahan caesarean. VBAC boleh dicuba sekiranya :
1. Anda hanya ada satu parut yang rendah dari sisi ke sisi daripada pembedahan caesarean terdahulu.
2. Punca pembedahan terdahulu tidak berlaku dalam kehamilan terkini, Contohnya seperti bayi besar, tekanan darah tinggi dan diabetes.
3. Tiada sebab untuk anda menjalani kelahiran secara caesarean sepanjang kehamilan kali ini seperti komplikasi placenta praevia (uri bawah).
4. Pembedahan caesarean terdahulu bukan pembedahan klasikal.
5. Pelvis bersaiz normal.

Risiko
Untuk pengetahuan anda, wanita yang cuba untuk VBAC selepas pernah menjalani caesarean berkemungkinan kecil akan mendapati parut pada rahimnya terbuka semasa mengalami sakit kontraksi kelahiran. Komplikasi yang dikenali sebagai pecah rahim ini boleh membahayakan nyawa anda dan bayi dalam kandungan juga.

Namun begitu, risiko untuk rahim pecah dengan VBAC kehamilan tunggal (kajian tidak menunjukkan keputusan untuk kehamilan berganda) adalah hanya di antara satu hingga dua peratus. Hal ini kerana risiko untuk parut terbuka dan seterusnya menyebabkan rahim pecah adalah sangat rendah semasa VBAC sekiranya anda hanya ada satu parut yang rendah. Pada masa yang sama proses kelahiran tidak dimulakan dengan penggunaan ubat pencetus kontraksi.

Risiko sebegini lebih kerap terjadi pada pembedahan klasikal di mana hirisan rahim dibuat secara menegak dan bukannya melintang seperti yang kerap dilakukan oleh doktor pada zaman sekarang. Ketahuilah, rahim pecah sangat jarang berlaku kerana hirisan secara menegak tidak lagi diamalkan.

Biar apa pun risikonya, VBAC hanya boleh dijalankan oleh hospital yang mampu menjalankan pembedahan caesarean secara kecemasan. Untuk makluman, jika anda telah mencuba untuk VBAC tetapi malangnya masih memerlukan pembedahan caesarean, risiko menghadapi jangkitan adalah lebih tinggi berbanding daripada terus menjalani caesarean.

Kebaikan VBAC
Sesungguhnya terdapat banyak kelebihannya jika anda memilih bersalin secara normal.
1. Jalin Ikatan Dengan Bayi
Anda berupaya untuk menjalinkan hubungan dengan bayi baru lahir lebih awal. Ini dapat dilakukan apabila anda boleh terus memegang bayi selepas melahirkannya berbanding pembedahan caesarean. Anda juga boleh mula menyusukan bayi dengan susu ibu sejurus selepas kelahiran. Menyusukan bayi selepas melahirkannya secara normal lebih senang kerana anda tidak perlu menanggung kesakitan di bahagian jahitan pembedahan.

2. Lebih Selamat
VBAC akan mengurangkan kemungkinan anda mendapat jangkitan dan kehilangan darah yang serius atau mengalami komplikasi yang berkaitan dengan risiko pembedahan.

3. Pemulihan Yang Cepat
Jangka masa untuk anda tinggal di hospital adalah lebih singkat selepas VBAC. Tempoh yang lebih pendek di hospital membolehkan anda menghabiskan lebih banyak masa menjalani rutin penyembuhan di rumah. Dalam pada masa yang sama juga, anda mampu untuk mengembalikan tenaga dan stamina dengan lebih cepat disebabkan kurangnya kesakitan yang dialami selepas melahirkan.

4. Kurang Komplikasi
Dengan VBAC, anda dapat mencegah daripada berlakunya komplikasi tumpah darah yang banyak, darah beku di kaki, jangkitan kuman pada usus dan pundi kencing.

5. Elakkan Pertambahan Parut
Pertambahan parut pada bahagian rahim kesan daripada pembedahan caesarean dapat dihindari dengan VBAC. Aspek ini sangat penting bagi membolehkan anda merancang untuk menambah bilangan anak. Hal ini kerana semakin banyak parut pada rahim, semakin tinggi risiko untuk bersalin di kelahiran seterusnya.

6. Bayi Turut Mendapat Manfaat
Kelebihannya dapat dirasai oleh bayi apabila dia kurang risiko untuk dilahirkan secara pramatang, kurang masalah pernafasan selepas lahir dan paling penting kurang berisiko untuk menghadapi kematian.

7. Kurang Mahal
Prosedur VBAC adalah lebih murah berbanding pembedahan caesarean yang terancang. Hal ini kerana kosnya jauh lebih murah.

Source From : Pa Ma
Read more...

Wednesday, May 16, 2012

Jalan-jalan dengan Raihana

9:42 PM 4
Arini hari ke 49 Raihana.. Dah bebas untuk ikut ummi jalan-jalan. So tadi agenda utama ialah settlekan urusan tokma untuk beli kereta Myvi. Insha'Allah kalau takde aral ..minggu depan myvi purple itu akan menjadi milik tokma. Harap-harap dapat masa 21hb cz aritu ialah harijadi ibuku. Kiranya hadiah besday dari abah la tu..Bestnya..

So...dah boring seharian dalam kereta..ummi dan cik su tak melepaskan peluang untuk berpossing dengan Raihana.. Jom layan..

with ummi


 besar tak spek ni..ni spek cik su...saya pinjam yer ummi..jgn jeles ..



Macam ni ok tak ummi? hehe
Read more...

Saturday, May 12, 2012

Merdekaa....

10:55 AM 8


Arini 12 May 2012..... daku sudah merdeka dari menjadi mak tang.. hehehe selesai sudah episod berpantang...skang nak kene maintain pakai bengkung.. pas ni nkg beli girdle ape semua untuk preparation nak pakai bila g kje...perut ade buncit sket dari sebelum peknen.. hoho...



Agenda daku arini..tak de nak g mana-mana selain nak pergi collect laptop ku yang sudah masuk clinic ak akibat AVG 2011... abis semua system file daku didelete..hancusss tak leh masuk windows terus..abis semua file kat dalam..arghhhhhhhhhhhh

Esok mungkin daku mau pergi shopping tudung...yeahaaaaaaaaaaaa shopping tudung baru untuk mood baru nak pakai g kerja... Plan nak borong tudung bawal printed macam kat bawah ni...Nak tunggu adik ku cuti ....ajak dia temankan daku...




Pengalaman daku semasa berpantang amat mahal...manis  untuk dikenang balik. Masa tu la aku dapat belajar memahami selok belok menjadi ibu.. Thanks mom , abi dan adik2 ku kerana support korang.


Read more...

Friday, May 11, 2012

Happy Birthday Abi

8:50 AM 2
Arini, 11 May 2012 ....genap 34 tahun usia my hubby. Ummi dan baby Raihana ucapkan selamat hari lahir kepada abi.Wish kami semoga abi:
1) Dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki
2) Menjadi seorang abi terbaik....
3) Dikurniakan kesihatan yang baik - untuk ulang alik lawat ummi dan baby Raihana kat KL

and many more wish.... dah tak bleh tulis daa..

Kami bertiga sempat berpossing sebelum abi bergerak balik ke Perak kelmarin.

Alamak ni gambar berdua...sorrry terinterprem plak..hehee



 Abi, ummi dan baby Raihana.



Read more...

Thursday, May 10, 2012

Raihana Selsema

10:18 PM 2
Agak lama aku bercuti dari berblogging... kerana Raihana kesayanganku itu selsema. Ni gara-gara abi dia selsema..skali abi duk cium Raihana terus la senang si kecik tu berjangkit.

Akibatnya malam pertama dia kena selsema memang kami taktido ..sebab duk tolong dia...macam-macam cara dah dibuat..naseb berjaya.Kami hanya bagi dia minum ubat demam yang doctor kasi masa 1st month injection tu.



Esoknya terus kami bawak Raihana ke Pakar Perdana untuk rawatan...Doc kasi ubat macam kena pam ke hidung nya. So far dia nampak selesa dan mampu tido dengan lena sampai ke pagi sehingga sekarang. Syukur.

nilah ubat yang ku guna untuk legakan hidung Raihana yang tersumbat itu

Kesian aku tengok Raihana bila selsema..selera.still maintain.sehinggakan abi terpaksa dikuarantin...sorry abi...

Muka si kecik yang selsema..kesian kan



Read more...

Sunday, May 6, 2012

Friday, May 4, 2012

Gambar Nikah Scha Al-Yahya dan Awal Ashaari 4 Mei 2012

11:04 PM 1
Tahniah diucapkan kepada pasangan pengantin baru Scha Al-Yahya dan pasangannya Awal Ashaari. Mereka berdua telah disatukan pada 4 Mei 2012.

Scha Al-Yahya memberikan 9 dulang hantaran berbalas 7 dulang dari pihak Awal Ashaari. Mas kahwin pula bernilai RM 2,050.

Majlis Resepsi Awal dan Scha akan diadakan di Putrajaya International Convention Centre (PICC) pada 6 Mei 2012.















Source from Rotikaya.com
Read more...

Stock breastfeed Ummi Raihana

9:12 AM 3
Di pagi yang tenang ni, aku sempat update blog sebabnya Raihana masih tidur nyenyak sebelah abi nya. Malam tadi 100% abi nya berjaga menjaga dia. Dari salin pampers, bagi susu (naseb aku dah pam siap-siap), dodoikan dan pujuk Raihana suruh tido. Ummi malam tadi sakit senak perut. Kembung kot sampai 2x g toilet sebab senak sangat. Naseb lepas Raihana tido, abi tolong urut-urut ummi sikit. Sayang en abi..

Arini dah 37hari aku berpantang. Masih belum sempat buat stock untuk Raihana. Aritu dah dapat la tapi Raihana plak request lebih. Terpaksa stock digunakan. Bangun pagi tadi aku check ade dua botol je baki tinggal dalam freezer. Takper, ummi akan usaha lebih sikit.


 Contoh stock ... ummi guna botol dari Little Caliph since ummi beli medela freestyle dari dia.



Raihana tengah syok tido... tak mau kacau ye ummi.. Nanti anak ummi akan menangis kuat-kuat kasi abi bangun...Hehe
Read more...

Wednesday, May 2, 2012

Raihana Sudah Sebulan....

12:26 PM 1
Di saat entry ini ditulis, Raihana sudah pon berusia 35 hari. Alhamdulillah ya Allah kerana memelihara anak kami dengan selamat di bawah lindunganMu.

Pada hari ke32 aritu aku dengan en hubby bawa Raihana ke KPJ Perdana lagi sekali untuk suntikan sebulan. Aku agak cuak cz takut Raihana nanges sebab mengikut ibu-ibu lain diorang cakap anak-anak diorang menangis kuat..sampai teresak-esak pon ada.

Raihana get ready untuk ke hospital... nampak macam tenang..lega hati ummi


Sampai je kat KPJ, en asben letakkan aku di entrance lepas tu baru dia pergi cari parking. So aku dengan Raihana terus pergi kat lif. Elok je masuk lif, bermula lah episod tangis tanpa henti sampai aku cuak kenapalah anak aku macam ni.

Aku sempat register Mya Zara Raihana di kaunter sementara staff KPJ mencari GL TNB untuk anak kami. Sekali lagi dia menangis sehingga aku bagitau staff di kaunter untuk duduk di kerusi tepi situ untuk menyusukan dia. Abis 1 oz dia senyap skejap pastu nanges lagi. Masa tu en hubby dah sampai. Terus dia yang tolong settlekan registration sementara aku dukung Raihana untuk ke bilik Dr Mazidah. Cantik biliknya. I Like..


Nampak si kecil rileks je layan susu...


Layan lagi gambo ummi..cantik kan bilik menunggu nak jumpa Dr Mazidah. I Like.

 

Bila abis susu ni..dia menangis lagi. Ingatkan berak, bila check tak de pon. Tak lama tu kami terbau sesuatu. Naseb tak de patient lain.. Sah....dia berak (biasanya dua hari sekali dia berak) ..ape lagi kelam kabut la ummi ngan abi pergi settlekan Raihana kat toilet. Mencabar jugak sebab 1st time handle case berak Raihana di tempat public.hehe... Success.

Masa jumpa Dr. Mazidah, Raihana ditimbang. Berat nya sudah naik kepada 4.1kg. Sebelum ni timbang masa hari ke20, berat nya 3.5kg. Kira naik 600g. Lepas timbang, Raihana disuntik. Syukur dia nanges skejap je. Lepas disapu dengan kapas dia dah diam. Well done anak ummi. Good performance. Keluar je bilik doktor, ade ibu-ibu kat luar tanya anak demam ke ape. Aku cakap, kena inject. Diorang pelik sebab tak dengar baby menangis. Aku senyum je (dalam hati...hehehe anak aku dah puas menagis sebab nak berak tadi..hehe)

Balik dari hospital, singgah kat bank skejap. Ummi tolong register Maybank2u untuk tok abah. Sempat lagi ummi possing dalam kereta.


Raihana masih kesejukan sebab ummi basuh beraknya dalam toilet ade air cond ( sah sah kat hospital ada air cond).. Air pulak sejuk. Ummi pon bedungla sayang. Selesa nampak anak ummi tido. Lega ummi.
Read more...

Follow Us @soratemplates