Thursday, December 23, 2010

Rawatan Abah and Mak kat Damansara

10:11 AM 2
Kelmarin aku on leave..cz anta mak ngan abah g cuci darah or dengan kata lain nk bg derang rawat darah gune ozone...clinic ni kat area Kota Damansara..naseb mudah je cari...lgpon derang situ ramah and rasa selesa..orang yang sakit pon rasa selesa and happy je ngan layanan...charge pon agak mahal utk org yang xkemampuan.. Tp utk kami..kami cube yang terbaik utk kedua org tua kami..Ape yang kami nak ialah utk tgk mak abah sihat mcm dulu2 esp abah ..supaya dapat melihat kembali...Itu lah yang amat kami harapkan..Insha'Alllah...doakan yer kawan2...TQ

Actually mak dapat tau pasal Mushaenal Ozone ni dari salah sorang kawan nya..Kawannya pernah bersembang ngan sorang pakcik ni..Alhamdulillah stroke nya pulih after a few times rawat kat sini..Ape pon kita ikhtiar..Allah jua yang menyembuhkan..So kita anggap ini sebagai ikhtiar kita kan...

1st is turn abah..mak tgh intebiu empunya clinic ni..die ramah sgt..




Doc sedang memulakan proses utk keluarkan darah...Abah tenang je masa tu..

Next...mom turn...Anep a.k.a adik no 3 setia di sisi mak and abah...

Mom and Dad....aku sayang both of them..

Abah tertido sementara tunggu mom punyer turn siap....
Next treatment will be on next month..aku nk booked tiket flight satg utk derang dtg...
Read more...

Wednesday, December 22, 2010

Bercuti - PD Legend Water Chalet

5:07 PM 0
Actually post ni suppose to update last two weeks..tp disebabkan laptop aku xde..(kasi adik) then aku xleh bukak blogger ni dari office..tetibe kene block..tp ni ok plak..so aku nk cecepat update la post yang agak lama aku peram ..haha

Actually aku gerak dari sini senin pas kje...cz selasa aritu cuti Awal Muharram..so check in dua room..satu utk aku n en hubby and satu utk hanim and family...best gila stay sana...mmg syok...angin sepoi2 bahasa bila duk atas katil..maklumla sea view..tp view sea die x chantek mcm langkawi..air kat PD xbiru...haha penuh minyak..xsuka xsuka...

Malam tu..g makan ikan bakar kt mane tah..tp yang aku tau kat ngan Kem PLKN...itu je tp ape nama kem PLKN tu aku xtau..hehehe syok..siamese nye masakan..
                                      

So..xnak panjang lebar lg..zassstt layan gambo2 ni...

                                      
                                  
Nila gmbo bilik kami ..haha dua katil..satu utk tido..satu utk sepahkan brg..haha..itulaa org yang bertanggungjawab menyepahkan bilik tu..

View dari balkoni bilik....

Nila gmbo Maia Qaisara...anak hanim
Ni la hanim..
Read more...

Monday, December 6, 2010

Result Sem 1 ku...

11:39 AM 1
Taram...selepas sekian lama debaran menanti... ( yela membe2 aku ade yang dpt result derang since lecturer derang cepat update ke GSO)...tup tup....on Sabtu pagi.. Eliza Dianna.my frend a.k.a my classmate a.k.a my senior pon sms..

Tet tetttttttttttt..."Mung result dah kuwo"
Hah..ape lg..aku tgh membuta berselimut walau dah mandi pagi tu..cubela bukak mata tgk balik msg tu..Ape lagi..cepat2 online via mobile pon jadila..nk tgk result..sbenarnya aku berdebar ngan satu sabjek ni haa...sabjek Dr cute a.k.a Real Time System..takut xlepas cz susah seh masa final...
Dahla aku xjawab dua soalan masa final... (rahsia terbongkar..cz aku malu nk bgtau sesape)..haha

Since dah kuwo result...aku berani la membuka rahsia neh..Ape pon kepada sesape yang amek RTS nanti..do your best..hihi mmg susah soklan die even open book..sbb ternganga xtau nak cari kat mana jawapan or idea nk jawab..

Untuk 2 sabjek lg..aku dapat A- ..Alhamdulillah walau x dpt A utk sabjek sem ni..tp aku rasa bersyukur cz aku kan part time .terkejar2 nkg kelas..terkejar nkg pat hubby kt Perak la..Tp utk sem depan..aku akan pastikan aku xterkejar lagi..Insha'Allah..Aku cume nk kejar A utk sabjek sem depan..Amin..


So..arini nkg Legend WaterChalet kt PD..release2 pikiran ngan hubby and hanim sefamily...
Read more...

Friday, December 3, 2010

Semakan Panggilan Temu Duga KPLI Ambilan Jan 2011

3:25 PM 0


Pejam celik pejam celik...akhirnya result Mtest aritu dh leh check... so kepada sape2 yang tak tau link nye..sila2 la jenguk thru link ni... Semakan Panggilan Temu Duga KPLI Ambilan Jan 2011. 


Huwaaa..ni kali ke 9 aku apply...still x berjaya..so kene teruskan lagi stadi sem kedua utk master ku..hehehe...xpe..still bergelar student jugak kan...Doakan kejayaan ku..Ku nk jd pendidik..Insha'Allah..

So..kepada sesape yang berjaya..syabas and buat yang terbaik masa intebiu nanti ye..Good Luck...
Read more...

MAMALYNA'S CRABSTICK POPIA GIVEAWAY

11:48 AM 2
 
Dengan berbesar hati, MAMALYNA ingin anjurkan satu giveaway
MAMALYNA'S CRABSTICK POPIA GIVEAWAY

Syarat-syarat penyertaan:
1.  Follow blog http://zanmyly.blogspot.com   -- > Done

2.  Follow blog http://ejanblog.blogspot.com     -- > Done

3.  Buat satu entry yang sangat simple dan masukkan gambar popia kat atas tue...
Saya nak crabstick dari mamalyna..kalo sedap boleh makan lagi..nampak mcm menarik perhatian..nyum nyum...nak .........nakkkkkkkkk

4.  Tinggalkan komen di entry ini beserta dengan link dan ID follower yer... -- > Done

Tarikh tutup : 15 Disember 2010

Read more...

Thursday, December 2, 2010

Majlis Menyambut Menantu - Adikku

12:38 AM 0
Hurm..wiken aritu aku balik kg...almaklumlah last 2 weeks masa raya aji ku xdpt balik kg..so beraya kt KL la bersama adik tersayang yang mengajar kt JB tu..lagipon 4 org adik bradik ku xbalik masa raya aji aritu..Tapi minggu ni kami semua balik disebabkan..mak abah buat majlis menyambut menantu...hehe adik laki ku wat balik wife die kt umah..hehe...majlis simple je...
 
Tp kesian sungguh..majlis Sabtu lepas dilanda hujan sejak pagi smp petang..sudahnya semua kereta terpaksa dialihkan..naseb baik laman rumahku agak luas and abah dh tambak tanah sikit..so muat la 3 biji keta...tp estima pakcik ku tpaksa eksen sket parking kt ruang luar umah...siap tiles lagi...ni gara2 kul 9malam aku kuar kt gate...tgk2 air dh tenggelam getah tayar keta2 yg ade situ..Ape lagi..aku cepat2 kerahkan tenaga yang ada utk alihkan kete..

Sebenarnya kawasan umah ku agak tinggi dr jiran2 rasanya..tp disebabkan kiri kanan umahku ade tanah terbiar..so mcm tersumbat sket aliran air kt situ..esoknya ptg aku nk balik KL pon air masih x surut..huhu..

Oh ye...gmbo pengantin aku ade snap..tp gune kamera..xtransfer lg..cz kamera2 tu sume pada adik ku..nnt aku upload ye...
Read more...

Wednesday, December 1, 2010

JOM JADI FOLLOWER GADIS KAMPUNG

11:34 PM 1
Wow...menariknya dengar..menarik jugek sbb tgh surfing2 cari contest utk blogger..tetibe terjumpa satu contest dari Gadis Kampung yang berbunyi :





Salam semua follower, saya nak menganjurkan satu contest sempena first anniversary 10.10.10 nie...my hubby bersetuju nak sponsor hadiah...
Saya ingin mencari follower sehingga 1010 followers bersempena tarikh anniversary kami...
korang berminat jom la baca syarat-syarat

wahh...bestnya mendapat full support dari en hubby...anyway..saya nk wish heppy belated anniversary to both of you...
SYARAT-SYARAT :




  1. Jadi follower my blog   : Saya telah jadi follower ke : 459 -- > Done
  2. Buat entry di blog korang bertajuk: JOM JADI FOLLOWER GADIS KAMPUNG (kalau korang rajin korang citer la sikit tentang blog saya nie)   -- > Done
  3. Nyatakan dari mana awak tahu mengenai contest ini : dari blog gadis kampung sniri cz terjumpa masa surfing..  http://nukilangadiskampung.blogspot.com/2010/10/join-my-contest-be-my-followers.html     -- > Done
  4. Bila korang dah buat entry dan dah join blog nie tolong tinggalkan komen ye berserta url entry anda..
  5. Tolong  letak banner saya di sidebar korang.    -- > Done


    Hadiah Yang Ditawarkan







     


    TARIKH TUTUP PENYERTAAN:



    Bila follower saya mencecah 1010 maka automatik contest ini ditutup
    @
    TARIKH TAMAT CONTEST : 26.12.2010
Read more...

CONTEST ‘LIKE..LIKE’

11:02 PM 2
Sticky notes ...
Contest Like-Like
contest baru untuk rakan bloggers di luar sana. rasanya contest ni amat mudah sekali. korang tak perlu karang ayat, tak perlu nak fikir-fikir sangat. apa yang korang perlu buat hanyala…
syarat-syarat penyertaan seperti dibawah:-
1) LIKE facebook kami..
*di mana???  (di bahagian atas kanan blog nurulzcollection) atau layari facebook kami dengan klik logo di bawah ni..*   Done

Facebook

2) Nyatakan dari mana korang tahu mengenai contest ini …Done
Saya tau contest ni dari tiefazatie --> http://tiefazatie.blogspot.com/2010/11/contest-likelike.html
so...mcm korang nanti...sila refer kat blog aku la yerk..hehe.

3) Tinggalkan komen berserta url dan nama facebook korang di komen ini..Ini untuk memudahkan kami mengesan jejak langkah peserta contest ini. Done

4) Copy dan paste entri dalam ‘contest like..like’. Kemudian sebarkan contest ini ke rakan-rakan bloggers korang yang lain. seramai yang mungkin tau. sebabnya… ada hadiah yang menanti untuk peserta yang namanya paling banyak disenaraikan sebagai referral..  Done

Hadiah dan Pemenang??
Hadiahnya ialah…RM50.00  untuk mereka yang menjadi referral teringgi dalam mempromosikan contest ni.
Pemenangnya pula akan diumumkan seminggu selepas tarikh contest ini tamat.

TARIKH TAMAT??
Contest bermula pada hari ini…14 November 2010
Contest berakhir pada …15 Disember 2010

  

p/s: kami berhak tukar apa saja maklumat sepanjang contest ini dijalankan. Dan setiap perubahan akan dimaklumkan kepada peserta ‘contest like..like’
Read more...

CONTEST Si Kucing Kucing

12:06 AM 0
Salam...dalam ngantuk2 ni aku terjumpa satu contest berkaitan ngan kucen..huwaa..miss my 'comel' and anak2nya...
                                                     pay back time..stelah lama mnyepi..

yong nk join CONTEST SI KUCING KUCING


Syarat-syarat penyertaan adalah seperti berikut (ehem ehem, ayat skema, haha) :
  1. Syarat first yang tipikal. Click butang FOLLOW di sidebar dan jadi follower blog ini. Untuk memudahkan anda juga supaya dapat lihat update contest ini. Bukankah begitu? :) -Done
  2. Buat satu entri blog yang bertajuk CONTEST Si Kucing Kucing. Jangan lupa letakkan banner contest yang di'link'kan terus ke blog ini okay? :) - Done
  3. Dalam entri anda itu, sila nyatakan 3 sebab kenapa anda suka akan makhluk Allah yang dipanggil kucing ini. Kalau boleh biar entri simple, padat dan tepat ya. ;) - Done  
  • Pengubat hati: Since aku xde baby..ada kucing pon dpt menghilangkan rasa bosan aku kat umah..
  • Comel dan Manja :Kucing ni binatang yang comel dan manja..tenang je bila melayan kucing.
  • Cerdik dan x cerewet : Kucing ni binatang yang cerdik....and x cerewet untuk dijaga.
      4. Letakkan banner contest ini di sidebar blog anda.-Done
      5. Letakkan link entri anda itu di ruangan komen bahagian bawah ini. :) - Done    3  
                      
  1. Tarrraammmm...ni la kucing ku yang menjadi poojaaan hati ku..'COMEL' namanya....muahss sayang comel...

    EXPIRED DATE : 11th December 2010
    Tak susah pun syaratnya. Ada 5 sahaja. Mudah bukan? Hadiahnya? Sebuah novel SEPUPU LEGO untuk satu pemenang yang dipilih berdasarkan entri yang paling cantik menarik tertarik kau memang da bomb di mata juri tak profesional seperti saya dan seorang juri lain. Hehehe. Juri selain saya masih lagi belum ditetapkan. Tunggu sahajalah update contest ini okay?

    Akhirnyaa, buat jugak contest ini sendiri. Contest Si Kucing Kucing yang sesuai dengan hadiahnya iaitu novel berkisar tentang kucing. Jadi, takdelah simpan dalam almari sahaja novel SEPUPU LEGO yang extra tu. Hehe. ;)

    Marilah join ramai-ramai! :DD
Read more...

Tuesday, November 30, 2010

Petrol RON97 Naik Harga 15 Sen Seliter Mulai 1 Disember 2010

11:38 PM 0
                  
Harga minyak petrol RON 97 mengalami kenaikan 15 sen kepada RM2.30 seliter mulai tengah malam ini. Bagaimanapun harga minyak RON 95 tidak mengalami perubahan. Laporan Reuters pula menyebut kenyataan rasmi mengenai perubahan harga ini dijangka dikeluarkan kemudian.
Ia kenaikan kali kedua sejak kerajaan membuat pelarasan subsidi dan memutuskan untuk mengapungkan harganya dari semasa ke semasa. Pada 1 November lalu, petrol gred RON 97 naik sebanyak 5 sen kepada RM2.15 seliter.
Bagaimanapun kenaikan harga itu tidak diumumkan manakala Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, ia bukan satu isu yang patut dimanipulasi pihak tertentu kerana harganya sudah diapungkan mengikut pasaran minyak dunia.
Ismail Sabri berkata, penetapan harga itu tidak lagi dilakukan oleh kerajaan dan ia tidak memerlukan sebarang pengumuman.
“Pembangkang kata kerajaan naikkan harga. Bukan kerajaan naikkan harga tetapi (kenaikan) berlaku mengikut harga pasaran. Ini berbeza dengan harga petrol RON 95 dan diesel yang masih diberi subsidi dan dikawal kerajaan,” katanya.
Kata beliau, rakyat juga tidak perlu rasa panik kerana lebih 90 peratus penggunaan minyak di negara ini menggunakan RON 95 selain menjangkakan tidak ada kenaikan sehingga penghujung tahun ini. - The Malaysian Insider
Read more...

Thursday, November 25, 2010

Some Important Medical Info

1:00 AM 0
check this out......
The Organs of your body have their sensory touches at the bottom of your foot, if you massage these points you will find relief from aches and pains as you can see the heart is on the left foot.

                                     
Typically they are shown as points and arrows to show which organ it connects to. 

It is indeed correct since the nerves connected to these organs terminate here. 

This is covered in great details in Acupressure studies or textbooks. 

God created our body so well that he thought of ! even this. He made us walk so that we will always be pressing these pressure points and thus keeping these organs activated at all times. 

So, keep walking...

                               
Read more...

Tuesday, November 23, 2010

PCOS and Metformin (Glucophage)

1:41 AM 0

PCOS and Metformin (Glucophage)

Metformin (brand name "Glucophage" or "Glucophage XR") is a drug that your doctor may have prescribed for you if you have polycystic ovary syndrome (PCOS). This drug offers both benefits and risks, summarized below. We also offer some suggestions if you are now taking it.

What Is Metformin (Glucophage)?


Metformin is a drug that has been used to help control blood glucose levels in people with Type 2 Diabetes. Although Glucophage has been used in Europe for over 25 years, it was not available in the US until 1995. The FDA has approved metformin only for the treatment of Type 2 Diabetes. Consequently, some physicians don't have much clinical experience with Glucophage, or are reluctant to use it unless the patient has diabetes.(1)
Metformin appears to work in three ways. First, it decreases the absorption of dietary carbohydrates through the intestines.
Second, it reduces the production of glucose by the liver.(2) The liver uses the raw material in your food to create a reserve supply of blood sugar. When your body experiences stress, the liver releases the reserve glucose to supply your brain and muscles with an immediate source of energy to cope with the stress. Glucophage suppresses the production of this reserve fuel.
Third, and perhaps most importantly, metformin increases the sensitivity of muscle cells to insulin.(2) Insulin is the hormone that delivers glucose into your cells to be burned as fuel, or stored. Women with PCOS frequently have "insulin resistance", a condition where excessive amounts of insulin are required in order to get blood glucose moved into cells, where it belongs. Glucophage helps your body to transport glucose with relatively less insulin, thus lowering your insulin levels. Chronically high levels of either glucose or insulin in your blood contributes to obesity, heart disease, infertility, and certain cancers, as well as the development of diabetes.
Metformin is available in three different forms:
  1. Generic Metformin Hcl
  2. Glucophage (brand name)
  3. Glucophage XR (brand name)
Glucophage is available in 500 mg, 850 mg, or 1,000 mg tablets. The usual dose is 850-1,000 mg twice daily. The maximum safe dose is thought to be 850 mg three times daily. To minimize GI upset or diarrhea, it's recommended that you start with a low dosage and work your way up to the recommended dose.
Glucophage XR, an extended-release version of Glucophage, allows you to take only one dose a day. The slower release of long-acting Glucophage XR may help to reduce stomach upset that may occur with the regular Glucophage or metformin.
Glucophage is chemically identical to generic metformin, so you can save money by using generic metformin.

Benefits of Metformin (Glucophage)

LOWERING OF INSULIN, TESTOSTERONE, AND GLUCOSE LEVELS. Quite a number of studies indicate Glucophage reduces insulin, testosterone and glucose levels -- which reduces acne, hirsutism, abdominal obesity, amenorrhea and other symptoms. In one study conducted at Virginia Commonwealth University, 24 obese PCOS women were given metformin or placebo. The 11 women who received the metformin experienced a reduction in insulin levels, which slowed the activity of an enzyme in the ovaries that stimulates excess production of testosterone. As a result, testosterone levels also dropped.(3)
Glucophage appears to do the same for non-obese PCOS women, according to a study from the University of Medical Sciences in Poznan, Poland. Thirty nine PCOS women were given Glucophage for 12 weeks. They had improvements in insulin, testosterone, hirsutism and acne. (4)

PREVENTION OR DELAY OF ONSET OF DIABETES. Glucophage may help to prevent diabetes, according to a study at George Washington University.(5) In this study, 3,234 non-diabetics with elevated blood glucose were given metformin, placebo, or lifestyle recommendations. The incidence of diabetes in the metformin group was 31% less than in the placebo group.

RESTORATION OF NORMAL MENSTRUAL CYCLE. A number of studies have shown that menstruation can be restored in many women with PCOS. For example, in a study at Jewish Hospital in Cincinnati, 43 women who were not having periods took Glucophage, and 39 of them resumed normal menses.(6) In another study at Jewish Hospital, 11 teenage girls with PCOS were put on metformin and a high-protein, low-carbohydrate diet. Ten of the 11 girls resumed regular periods.(7)

IMPROVED CHANCE OF PREGNANCY. A study of 48 women with PCOS and infertility was conducted at the Baylor College of Medicine. They were first given metformin and 19 of them resumed menstruating and showed indications of ovulation. But 10 required clomiphene (a fertility drug) in addition to metformin in order to show evidence of ovulation. Twenty women of the 48 (42%) became pregnant. However, 7 of the 20 miscarried.(8)

REDUCED RISK OF MISCARRIAGE. Another aspect of PCOS-related infertility is the tendency for repeated miscarriages. A study from the Hospital de Clinicas Caracas in Venezuela looked at 65 women who received Glucophage during their pregnancies vs. 31 who did not. The early pregnancy (first trimester) loss rate in the metformin group was 8.8% as compared to a 41.9% loss in the untreated group. Of those women who previously had miscarried, 11.1% of the metformin group miscarried again, while 58.3% of the untreated group again miscarried. (9)

REDUCED RISK OF GESTATIONAL DIABETES. In another study at Jewish Hospital in Cincinatti, gestational diabetes risk was evaluated in two groups of PCOS women. The first group was 33 non-diabletic women who had conceived while taking metformin or took it during their pregnancy. This group was compared to a group of 39 PCOS women who did not take it. Only 3% of the metformin group developed gestational diabetes as compared to 31% in the non-metformin group.(10)

WEIGHT LOSS AND OTHER BENEFITS. Metformin may contribute to weight loss in some diabetics.(11) However, weight loss does not appear to be one of its primary benefits. Glucophage may also be of some value improving success with in vitro fertilization, lowering cholesterol, and improving energy.

Source from Metformin
Read more...

Monday, November 22, 2010

Follow up check up

3:39 AM 0
Hurm..ekcelly dah g jumpa gynea last wik...16hb tu..tp xsempat nk update kt blog..awal bulan aritu dah g jumpa gynea cz follow up peot delay about 19days..die kasi metformin utk 14days..tup2 hari kedua makan tu i dah peot..happy la cz xde sangkut kan..maybe delay sbb stress nk exam..kebetulan pas balik dr jumpa gynea..ptg tu aku dh start berjogging..tp lastwik stop sbb ptg asek ujan n bz ngan exam..

Mase g jumpa tu..Dr Idora just scan dr luar jela..die ckp seems metformin ok je ngan aku..bintik2 tu dh kurang sikit aku tgk...bintik2 tu alaa benda PCOS...yang kacau peot ....aku lega..so doc ckp die kasi metformin lg utk sebulan nye stock..kalo ade pblem kene g jumpa lg die..aku nk tgkla peot bulan ni cemane cz exam dh abes..so no reason utk say aku stress...hopefully no problem..
 

Then aku kene teruskan ber'exercise' jogging ptg2...so esok aku akan mulakan kembali aktiviti tu..bulan lpas berat aku 63 or 64 kg...erkk gemok nya..oh no..awal bulan aritu timbang pagi2 mase jumpa gynea...61.8 ..erk ade perubahan....and latest smalam timbang kt tesco....timbang masa petang after having meal...berat ku 61.7...erk....tp xpela..leh consider cz baru pas makan..aku nk timbang balik next month..

Ekcelly aku suke g timbang kt tesco ni cz ade alat nk measure weight, blood pressure and lemak ke ape tah satu lg..last month nye slip print dr mesin aku simpan..this month pon simpan..nnt leh keep track level kesihatan aku neh...

ape yang penting skang nk turunkan lg berat selagi aku mampu..tp aku xleh diet yang kene berlapar..kang xpasal pengsan again kt opis dan sudahnya warded dua malam..aku xmo tido spital lagi..huhuuh..xbesh walau kt private spital..miss bantal busuk ku..hehe

Okla dh 3.40am..esok kojer..penat melalak karaoke ngan cheras ngan anak beranak..haha...daaaaaaaaaaaa
Read more...

Sunday, November 21, 2010

Yahoo..Merdeka......

10:25 PM 0
Tiada apa yang dpt melegakan hatiku..selain dari abes exam td..syukur...tp ade sedikit frust cz soklan susah..huwaaa...walaupon open book...tp tetap susah bagi aku..sbb take time utk cari jawapan or clue utk jawab soklan tu..huhu takut nye nk tgk result...huwaaa


Ekcely smalam pon aku ade satu paper..huwaaa dhla selang shari je..agak stress jugak..tp layan zasst je...so ptg td pas makan..kul 4 aku bantai tido..almaklumlh minggu ni asek bersengkang mata duk hadap buku..itula nama nya last minute punye preparation..huwaaa...xmo lagi buat utk next sem..chewaa..mcm nak stadi awal2 je...boleh ke..huhu insha'Allah..sbenarnya tu azam aku masa awal sem aritu..tp xterdaya nk buat..penat...

Tadi disebabkan tido..plan jogging aku cancelled..hehe xterjaga walau dh set alarm..hp xjumpe...upanya duk bawah bantal..siap dh off cz battery dh abes..haha..alamak..malam ni xngantuk plak nktido..adeii esok dh kojer..cemane ni..huhu

Malam td en hubby dah balik perak..sob sob...tp yang best td call die ...die bgtau..kalo xde aral..insha'Allah lusa die dtg kl..hihi..syoknyaaa
Read more...

Thursday, November 18, 2010

Minggu yang amat Bz bagiku

9:46 AM 2
Weeehoooo.lamanya x update blog..ni gara2 aku sebuk bergelumang ngan assignment laa last wik..minggu ni plak sebuk ngan buku cz sabtu ni ade satu paper and ahad satu paper..pastu merdekaa..yahoo..

Oh ye..smalam kan hari raya..tp aku mcm xrasa feel raya sgt..melainkan pakai baju kurung and beraya umah kawan aku..yang xbalik jugak kampong..itu je..
Aku sempatla g beraya umah kawan a.k.a Along kat area wangsa maju...layanan dari Along and en hubbynya cukup baik..suke sgt rendang ayam hasil tgn along..
memang besh...nnt aku nk buat jugek..


                                                 
Back to dunia student..aku kene abeskan baca nota Software Architecture sebelum sabtu ni..Exam pagi sabtu..oh no..pagi pulak tu..tu yang alergi tu..
hopefully aku dpt jawab soklan tu nanti dengan tenang dan lancar..Amin..Kawan2 doakan utk kejayaan ku juga ye.Tengkiu..


Hari ahad pagi pulak sabjek Real Time System..ni pon sabjek haru jugak..aku pon xpaham ape yang die ajar..time die ajar aku paham..
bila balik buka nota..terus stuck.padahal dlm kelas aku dh kasi 100% concentration..huhu
Aduss.mmg kene polish bebetul memory aku ni..sbg persediaan utk semester2 depan..hehe

Okla..nak smbung keje kt opis jap..layan zasstt note Real Time System sat pon boleh...hihi syttttt..
Read more...

Monday, November 8, 2010

Semakan Panggilan Ujian MTeST Kursus Perguruan Lepas Ijazah (KPLI-SR dan KPLI-jQAF) Ambilan Jan 2011

11:09 AM 0
Semakan Panggilan Ujian MTeST Kursus Perguruan Lepas Ijazah (KPLI-SR dan KPLI-jQAF) Ambilan Jan 2011 boleh dibuat di: Semakan Panggilan Ujian MTest

* Ujian MTEST pada 13 November 2010 (Sabtu). Calon diminta mencetak slip Panggilan Ujian MTEST dan membawanya semasa hari ujian.

Hurm..kali ni aku apply lagi walau tgh smbung Master..nk cube jugak..untuk kali ke8..
Kali ni aku apply Pra Sekolah utk SK.
Dan aku dpt panggilan exam kt SMK Putrajaya Presint 9..
ade sape kena kat sana x?
leh roger2.

Ok selamat berjaya utk diri sendiri and kengkawan..





Read more...

Thursday, November 4, 2010

Berakhir Penantian....

11:45 AM 0
Hurm..penantian..sure korang tertanya2 penantian ape ek..No lar...Ekcely aku ternanti2 la period aku ni ha.biasa every month die keluar...last aku punye peot 16 Sept..Tp until day 17 delay pon x dtg2 gaks..so clinic referkan aku ke Hospital Pantai since buat UPT test is show -ve on day 14..aku mmg dah agak dah cz aku agak bz ngan assignment, presentation and exam..agak stress kdg2 tuh...time tido pulak dh x nentu..

G clinic doc xkasi ubat kasi peot..die suh g jumpa gynea..hehe ..dua hari lpas g jumpa gynea...yeah i like jumpa this gynea..Dr Idora from Pantai Hospital...she's very soft spoken and cool je aku tgk..
Ni kali ke 3 ke 4 aku jumpa dia..

Masa jumpa tu..die tanya a few question la..then she asked me to baring la..utk scan...then die ckp xnampak la...(dlm hati aku..nak nampak canernye...dh aku mmg xpgnant...upt -ve)..tp die scan using vaginal scan pon x nampak..tp die show my rahim dh mmg menebal and akan peot bila2 masa sahaja..so she asked me la whether nak ubat utk turunkan peot..then i say YES..but she mcm xnak kasi becoz she nk suruh peot tu datang naturally..maybe itu lg bagus kot..

Doc kata aku xde cyst..cume mcm ade PCOS sbb ade bintik2 ape tah..hormon kot yang buat jd camtu..so aku saspek because of berat aku naik sangat kot tu yang jd camtu..then die pon agree..
Die ckp..the best way utk hilangkan benda tu or control benda tu is by diet and exercise..yeah...aku akan start jogging..

Alhamdulillah kelmarin aku dh start joggin and smalam pon jogging...rasa ya Allah beratnya badanku nk berlari2...bayangkan berat aku dua hari lpas 61.8..oh noooo,,tp xpe...aku akan tetap meneruskan usaha ni kalo ini yang give me high chance for getting pregnant..sob sob....

Td kt opis aku nkg kencing..tup2 cik Peot dh ade..kaler coklat.yeay..berjaya after dua days jogging..aku akan teruskan jogging since dh xde kelas ptg...
next monday nk smbung jogging lg kt Taman Bukit Jalil...hehehe

Oh ye..Dr Idora ade kasi ubat Metphormin (betul ke eja ni)?
huhu xtau nape...maybe nk stablekan hormon ke nk kurangkan selera makan aku...huhu
Read more...

Tuesday, November 2, 2010

10 Keajaiban Geologis di dunia yang jarang disedari orang

5:07 PM 1
1.  The Wave. Between Arizona and Utah - USA
Terhasil dari pasir yang berumur 190 juta tahun yang berubah menjadi batu..


2. Antelope Canyon . Arizona - USA







3. Great Blue Hole ( Belize )



4. Crystal Cave of the Giants ( Mexico )




5. Eye of the Sahara ( Mauritania )



6. Blue Lake Cave ( Brazil )


7. Giants Causeway ( Ireland )

8. Hell Gate ( Uzbekistan )

9. Wave Rock ( Australia

10. Chocolate Hills ( Philippines )
 


Read more...

Peperiksaan Khas Memasuki Pegawai Tadbir dan Diplomatik Gred M41

4:03 PM 0
Calon-calon SPA yang telah mendaftar untuk memohon jawatan Pegawai Tadbir & Diplomatik (PTD) M41 boleh membuat semakan dan mencetak slip peperiksaan khas yang akan diadakan pada 13 NOVEMBER 2010 (SABTU). Semakan boleh dibuat di: SEMAKAN & SLIP PEPERIKSAAN KHAS PTD NOV 2010

* Calon boleh mencetak Maklumat Peperiksaan melalui Portal SPA untuk dibawa semasa menghadiri peperiksaan

Source  From : MyAdha
Read more...

Release Tension

3:30 PM 0
Hurm..ahad lepas tido lmbt kul 3 pg baru tido...hhehehe excited cz Kelate menang..mmg kali ni gomo kelate gomo sengoti..i like...
So..bila dah tido lmbt...automatic bgn lmbt..tp opss..subuh ttp subuh...kul 8.30 am smbung tido balik after my bro g anto my lil bro ke stesen putra (cz balik kg)...tup2 bgn dh start melodi (tu pon after my bro bising2 suh aku bangun)..arghhhh lama nya dpt tido mcm tu sejak bergelar student ni..masa mmg agak berharga laa..bukan agak berharga dah..mmg teramar berharga..

So..dh ready kuar...kami usha tiket movie nk tgk citer Takers..skali Time Square, Midvallley, Alamanda, Sunway Piramid sume full..so nak xnak..booked kt IOI Mall jela...dh la dekat je ngan umah..so lyn zasst...moview start 4.20..so kul 3 dh terpacak kt IOI Mall..ape lagi..serbu Jusco...nk usha kasut/handbeg..alih2 kasut yang aku berkenan ada dua...dua2 xde size ku..sedey nya..


So...movie start..besh gilaaaaaaa..alamak..mana gmbo aku snap before masuk movie tu..nnt aku upload later...hheeheh...tp mmg besh gila citer tu..cz action die mmg best...xde meleret...i like..5 star aku kasi ..

Dah siap tu..g clinic kt Puchong amek referral letter cz aku nk kene g spital Pantai follow up sakit aku sket..so pastu direct ke LRT Universiti anto member aku Adah ex-utm nk balik ke Subang..Then terus ke Cheras then patah ke Kelana Jaya..nyum nyum makan time..mmg besh gila western food kt situ..aku lupa la seksyen baper either seksyen 22 ke 24...xjauh dr LRT Putra Kelana Jaya..
Nama kedai tu adik aku panggil 'William'..mmg syok..nnt nkg lg...
Read more...

Sunday, October 31, 2010

Kelantan Juara Piala Malaysia!!

12:58 AM 1

KUALA LUMPUR, 30 Oktober - Kelantan melakar sejarah apabila buat julung kali menjulang Piala Malaysia, setelah menewaskan juara musim lepas Negeri Sembilan 2-1, pada perlawanan akhir yang berlangsung di Stadium Nasional, Bukit Jalil di sini, malam ini.

Kemenangan itu turut menebus kehampaan tewas 1-3 kepada Negeri Sembilan pada saingan akhir piala paling berprestij Liga Malaysia itu musim lepas, selain menamatkan kemarau selama 55 tahun. - Utusan

x sia2 la aku bgn pagi td g anto adik aku ke stadium utk queue beli tiket utk adik2 yang lain... (cz die kt JB)..aku pon tumpang beratur skali...gerimis hujan pon redah aje...naseb x kuyup..kalo x..sure kene salin baju lain before g kelas...aku plak ade kelas ganti td..adeiii

ape2 pon...Tahniah lg skali buat kelate...

Gomo Kelate Gomo....




Read more...

Friday, October 29, 2010

Naik harga tiket: FAM dituduh cekik darah

10:50 AM 0

Penyokong Red Warriors berhimpun bantah kenaikan harga tiket

Peminat ramai-ramai membantah FAM naikkan harga tiketMAHAL, zalim dan cekik darah. Itu antara rungutan peminat setia pasukan The Red Warriors yang menyelar tindakan Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) menaikkan harga tiket perlawanan akhir Piala Malaysia antara Kelantan dengan Negeri Sembilan di Stadium Nasional, Bukit Jalil, Sabtu ini.

Tahun lepas, kedua-dua pasukan juga pernah bertembung di pentas akhir merebut piala berprestij tanah air itu yang mana kehadiran penyokong mencatat sejarah paling ramai pernah dihimpunkan dalam satu perlawanan bola sepak tempatan.

Ketika itu tiket dijual dengan harga RM20 dan secara tiba-tiba, musim ini FAM menaikkan harga tiket kepada RM30 sehingga menimbulkan kemarahan seluruh peminat bola sepak Kelantan yang merasakan harga tersebut adalah terlalu tinggi.

Timbalan Presiden Kelab Penyokong Siber Bola Sepak Kelantan (Kelate.Net), Nik Mohd Sallehuddin Nik Abdul Razak berkata, tindakan tersebut dilihat satu lagi usaha FAM untuk menjatuhkan masa depan bola sepak Kelantan.

Menurutnya, selepas pelbagai usaha dilakukan termasuk yang terbaru menggantung khidmat jurulatih B Sathianathan sebelum kes tersebut ditangguhkan untuk perbicaraan semula, isu tiket kembali menjadikan FAM mangsa kecaman.

“Saya tidak melihat di mana relevannya harga tiket tersebut perlu dinaikkan. FAM perlu memberi penjelasan kenapa harga tiket ini naik berbanding tahun lalu yang dijual pada harga RM20.

“Pada pendapat saya, harga ini dinaikkan selepas melihat penyokong Kelantan yang begitu ramai membanjiri stadium pada perlawanan akhir musim lalu dan ini adalah masa yang baik untuk FAM mengaut keuntungan,” katanya ketika ditemui semalam.

Tambahnya, pertimbangan-pertimbangan yang sewajarnya perlu diambil kira oleh FAM termasuklah peminat bola sepak Kelantan bukannya terdiri daripada golongan yang berada tetapi mereka yang berpendapatan rendah, namun cintakan bola sepak tempatan.

Jelasnya, sekiranya FAM menggunakan helah menaikkan harga untuk mengaut keuntungan berlipat kali ganda kerana menyangka peminat bola sepak Kelantan pasti akan ke stadium walaupun dengan tiket yang mahal, tidak mustahil sambutan perlawanan akhir kali ini akan dingin.

“Penyokong tidak bodoh. Kami bukan orang berada. Ada yang bekerja sebagai buruh dan petani hanya memperoleh gaji sekitar RM150 seminggu dan ini pastinya membebankan dan tidak mustahil sekiranya mereka membatalkan hasrat untuk ke stadium.

“Sepatutnya FAM memberi sokongan dalam usaha memajukan bola sepak tempatan selepas melihat sambutan peminat yang semakin ramai mengunjungi stadium tetapi tindakan ini sekali lagi dilihat sebagai cubaan ‘membunuh’ masa depan bola sepak khasnya di Kelantan,” ujarnya.

Tindakan KAFA buat ‘harga pakej’ kecewakan peminat

Selain itu, mereka juga turut kecewa dengan tindakan Persatuan Bola Sepak Kelantan (KAFA) yang seperti ‘menangguk di air keruh’ apabila menaikkan lagi harga tiket daripada RM30 kepada RM40 dengan kononnya menyediakan pakej termasuk barangan cenderahati.

Bagi mereka, selepas sekian lama menunjukkan sokongan tanpa berbelah bagi kepada pasukan Kelantan termasuk menjelajah ke seluruh negara setiap kali pasukan mereka beraksi, tindakan KAFA itu membuatkan mereka terkilan.

Semalam, lebih 100 penyokong skuad Kelantan mengadakan piket membantah kenaikan harga tiket oleh FAM di hadapan Stadium Sultan Mohd Ke-IV dan turut menggesa KAFA membatalkan hasrat menjual tiket tersebut secara pakej dengan harga yang lebih mahal.

Seorang lagi peminat bola sepak Kelantan, Mahizi Mahmood, 32, memberitahu, selain marah dengan tindakan FAM menaikkan harga tiket, dia juga nyata kesal dengan sikap KAFA yang dilihat tidak prihatin dengan nasib para penyokong.

“Sudahlah FAM mengenakan tiket dengan harga yang tinggi, KAFA pula turut sama bersekongkol menaikkan lagi harga sebanyak RM10 kononnya atas nama pakej dengan memberi barangan cenderahati.

“Kalaulah KAFA tahu mengenang budi, mereka seharusnya membantu memberi subsidi atau sekurang-kurangnya mengekalkan harga tiket RM30 itu, bukannya dengan menekan lagi penyokong dengan menaikkan kepada RM40,” jelasnya.

Selain itu, bagaikan ada kewajaran di sebalik kemarahan para penyokong kerana jarak antara Kota Bharu dan Kuala Lumpur itu cukup panjang perjalanannya menjadikan mereka juga terpaksa mengeluarkan perbelanjaan untuk kos pengangkutan.

Bukan sahaja tiket, dikhabarkan kos pengangkutan awam termasuk kadar sewa bas juga melambung dengan begitu mendadak iaitu antara RM3,200 hingga RM3,800 berbanding harga biasa hanya sekitar RM2,400 hingga RM2,600.

Sementara itu, Presiden KAFA, Tan Sri Annuar Musa tampil memberi penjelasan yang dilihat sedikit melegakan kemarahan penyokong Kelantan apabila pihaknya bersetuju mengekalkan harga tiket kepada RM30.

Jelasnya, sebanyak 30,000 keping tiket diperuntukkan untuk penyokong Kelantan iaitu dengan 10,000 akan mula dijual secara biasa pada pukul 10 pagi ini di kesemua lapan kaunter jualan tiket di Stadium Sultan Mohd Ke-IV, Kota Bharu.

“Manakala 10,000 keping lagi akan dijual bersama barangan cenderamata, sementara selebihnya akan diperuntukkan kepada rombongan kelab penyokong. KAFA sedang berusaha untuk mendapat tiket tambahan untuk memenuhi permintaan,” ujarnya.


Source from Liga Malaysia

Read more...

Wednesday, October 20, 2010

Team Building at Taman Negara

12:24 AM 0
Wah..sungguh lama aku bercuti dari dunia blog neh..almaklumla...last week aku g Taman Negara 3 days utk Team Building...part best cz dpt g tmpt baru ramai2...and part paling xbesh...aku kene mengatasi perasaan gayat ku utk naek...canopy walk kt taman negara..oh nooo...dari before g smpaila masanya aku asek ckp aku xmau pegi cz gayat..tp yang x tahan tu..aku queue antara yang depan..cz excited nk join jungle trekking..last aku join jungle trekking masa 1st year kt utm..almost 11years ago..hahaha..dh lama gila..

Selasa lepas berkumpul kt opis seawal 6 pagi aku terpacak kt opis...hahah aku antara org last naek bus..cam xtau..aku suke lmbt...elooo i solat subuh kt umah dulu baru gerak..hehehe..so 6.15 bas gerak..agak lmbt cz berenti2...termasuklah tunggu satu bus lg yang tersalah jalan..haha lagi lmbt smp lagi bagus..dpt aku melambatkan diri dr attend kursus tu..haha betapa x suka nya aku...

Kul 11 pg smp sana...wahhh masih awal...ape lg...aku satu2 yang bawak dslr..walau model D40...tp boleh laa aku layan zasst...aku ni bukan professional sgt nk snap2 gmbo..boleh la utk mata ku..haha

Gmbo ku bersama bakal rumet...ni masa tgh tunggu boat...ekcely pompuan yang g group aku tuh 5 orang je...lg 35 org kot...lelaki..adeiiii naseb x kena buli..yahoooooooo

So...jom layan zasstt gambo ku kat sana
Check in at Mutiara resort

Visit kg orang asli
Pose org mengantuk

Org paling last naik boat...sorry ye kawan2...sebuk possing..haha..ni gmbo taken by pemandu boat..hehe

Night walking sniri2 ngan gang2
pose bersama pokok paling tua (kot)
Possing lg.....ni before smp ke canopy walk

Pose lagi dan lagi
the only one gmbo aku tgh kt canopy walk yang ok...ni pon dkt nk smp dah..haha penakut
Dan gmbo last ni...gmbo group 2 yang g aritu...sume best2
Read more...

Follow Us @soratemplates