Thursday, December 22, 2011

Wedding Shiken kat Seremban

9:49 AM 4
Alamak..nama wedding Shiken..tapi aku tak sempat snap gambar pengantin masa pergi cz handbag dipegang oleh en hubby. Tapi takpa nanti aku update later nak amek dari facebook Shiken.

Sabtu lepas aku dan en hubby ke Seremban. Kali ni aku excited giler nak ke sana cz dapat jumpa kawan-kawan lama masa study kat UTM. Tapi most of them ni ex-UTM Pahang. and aku pulak  ex-UTM Skudai. Kami ditakdirkan stay serumah masa 3rd year di Skudai. Memang kamceng la bila dah duduk serumah. Macam-macam ragam dapat tengok.

So..layan jela gambar yang mak buyung sempat snap.

1st mestila gambar en hubby terchenta

 3 mak buyung

Kami....

Last jumpa Lee rasanya masa duk study dulu la..

Dengan ita ni aku ade la slalu jumpa... ex-osmet aku after keje masa duk Bukit Jalil..

p/s: masa ni baby kat dalam 22 weeks ++.
Read more...

Tuesday, December 20, 2011

CheckList Sebelum Bersalin

8:53 AM 2
Skang masa untuk senaraikan barang-barang keperluan untuk si ibu dan bakal bayi. Almaklumlah skang musim sale... So why not beli dulu sikit2 time sale ni.
Banyak jugak yer... ni aku dapat dari geng RatuHati.. Credit to AlinRahman cz sediakan list ni. Tq Alin.

Hospital Checklist * Untuk Ibu *

1 Kad Lawatan Hospital/Kad Merah
2 Kad Pengenalan
3 Telefon Bimbit
4 Baju/Blouses 5
5 Stokin 2
6 Kain Batik 3
7 Baju/Seluar Dalam 5
8 Skaf Kepala/Ki 2
9 Peralatan Mandi (Pencuci Muka, Berus Gigi, Ubat Gigi)
10 Majalah/Buku
11 Tuala Mandi
12 Maternity Pad/Pad Biasa 1 pek
13 Tuala Muka 1
14 Selipar 1
15 Kamera
16 Air/Minyak Selusuh
17 Minyak Angin
18 Air Zam Zam
19 Makanan/Minuman (Air Masak/Susu/Milo/Horlicks,Buah Kurma, Biskut, Roti)
20 Termos Air Panas
21 Bag Plastik
22 Baju Sejuk (Sweater) 1
23 Sikat 1
24 Breast Pad 4
25 Nursing Bra 4

* Untuk Bayi *

1 Baby Diapers 6
2 Baju 3
3 Minyak Telon 1
4 Baby Wipes/Wet Tissue
5 Tuala Mandi 1
6 Stokin/Sarung Tangan Bayi 4
7 Peralatan Mandi
8 Selimut/Bedung 3
9 Barut 5
10 Topi 1

* Keperluan Berpantang (Untuk Ibu) *

1 Jamu/Set Lepas Bersalin
2 Stokin
3 Baju Sejuk
4 Tungku
5 Selimut
6 Selipar
7 Buku/Majalah
8 Kain Batik
9 Bengkung/Barut
10 Maternity Pad/Pad Biasa
11 Bantal Lapik Duduk (MemberiKeselesaan Akibat Jahitan Luka)
12 Kerusi Toilet (Perlu KalauTandas Cangkung di Rumah)
13 Minyak Angin/Urut
14 Makanan/Minuman (Air Masak, Susu, Buah-buahanSegar, Ribena, Prune, Biskut,Roti)

boleh ke makan buah-buah ni??? Hehe

* Baby Gear *

1 Baju- Lengan Pendek 8
2 Baju- Lengan Panjang 6
3 Romper 2
4 Seluar- Pendek 8
5 Seluar- Panjang 6
6 Sarung Tangan 5
7 Sarung kaki 5
8 Baby Bip 2
9 Sapu Tangan 3
10 Barut 10
11 Topi


* Diapering *

1 Napkin 1 pek
2 Lampin Pakai Buang 2 pek
3 Diaper Wipes 2 pek
4 Safety Pin
5 Changing Mat
6 Nappy Liner
7 Berus Lampin
8 Baldi Untuk Napkin
9 Beg Untuk Diapers
10 Detergent Khas Untuk Mencuci Pakaian Bayi

* Baby Care & Grooming *

1 Bedak Bayi
2 Losyen Bayi
3 Minyak Bayi (Baby Oil)
4 Tisu
5 Sikat
6 Putik Kapas (Cotton Bud)
7 Pengepit Kuku (Nail Clipper)
8 Nasal Aspirator (untuk selsema)
9 Methylated Spirit – alcohol 70%- cuci pusat sebelum luruh(biasa dibekal oleh pihak hospital)
10 Gripe Water / Colic Water (untuk kembung perut bayi)
11 Termometer
12 Vicks
13 Minyak Telon
14 Syringe for Medicine
15 Cotton Balls

* Nursering *

1 Selimut
2 Bedding set
3 Play Pen / Katil Bayi
4 Mainan untuk Play Pen / Katil
5 Kelambu
6 Bakul Baju Kotor
7 Bakul Baby (Simpan Baby Gear)
8 Bakul Baby (Simpan Baby Care)

* Feeding *

1 Botol saiz S 2
2 p*t*ng Botol Susu 2
3 Bottle Sterilizer
4 Berus Pembersih Botol
5 Penyepit Botol
6 Sterilising Tablet
7 Nipple Cream
8 Nursing Pad Washable 2
9 Nursing Pad Disposal 1 kotak
10 Breast Pump
11 Nursing Pillow
12 Nursing Bra
13 Termos


* Travelling *

1 Beg Bayi
2 Baby Warmer for Bottle (Tak perlu jika BreastFeed)
3 MILK Casing tingkat2 (Tak perlujika BreastFeed)
4 Infant Carriers

* Bathing *

1 Tuala
2 Besen Mandi
3 Syampu
4 Sabun Mandi
5 Span
6 Gayung

* Extra *

bajet nak beli stroller Mac Laren..hehe

1 Penyangkut Baju Berklip
2 Permainan Bermuzik
3 Bumbo Seat
4 Baby Gym
5 Stroller / Jogger
6 Penyangkut Kecil (untuk sarung tangan + kaki)
7 Car seat
8 Album
9 Beg Bayi
10 Baby Sling
11 Nursing Cover
12 Nursing Clothes / Wear
Read more...

Friday, December 16, 2011

iPhone 4S launched in Malaysia

4:34 PM 0
Cantik ..Menarik dan Tertarik... huhu.. Gadget Impian ke?? tak kot... aku admire lain punya gadget tapi yang ni pon boleh tahan jugak.

iPhone 4... arini baru dilancarkan di Malaysia... tengok betapa ramainya manusia berebut untuk menjadi orang terawal memilikinya..

Jom layan video nya kejap..

Read more...

Thursday, December 15, 2011

Janin yg berumur 15minggu hidup didunia…

8:49 AM 17

Hanover, jerman – Gambar yang anda lihat diatas ini adalah gambar janin yang dilahirkan ketika umurnya baru sahaja 15 minggu. Hanya dengan sekecil dan semerah itu, dan mempunyai berat 10.5 ounce, janin yang diberi nama Kimberly Mueller. Apakah harapan ayah dan ibunya ketika itu?

Janin ini dibenarkan bersama ayah ibunya seketika selama beberapa saat sahaja sebelum dibawa pergi oleh pakar penyelamat yang bertungkus-lumus menyelamatkannya. Apa yang boleh dibisikkan oleh ayahnya hanyalah ‘Kimberly, you can do it baby”….

Harapan cuma 1:1000. Doktor pakar jantung yang merawatnya berkata, peluang untuk hidupnya sangat tipis. Namun begitu, bayi ini terus meredah liku-liku hidupnya dengan penuh tabah.








Selepas 6bulan dipantau rapi, janin ini sudah boleh dipanggil bayi. Bayi ini dibenarkan pulang ke rumahnya. Begitulah kekuasaan Allah bukan?



Read more...

Wednesday, December 14, 2011

Invitation to "Malam Pratonton Papa I Love You"

10:15 AM 10


Malam tadi check email...tup tup dapat email invitation to "Malam Pratonton Papa I Love You"..
Hurm...leh bawak pasangan..sape lagi kalo bukan en hubby. Hope dia ada sini la masa tu. Kalo tak..harus ku bawak adik aku.

Tak sia sia aku join contest tu. Ni kali kedua dapat join pratonton under Metro Wealth.. Cayalaa...


Sinopsis "Papa I Love You"

Filem Papa I Love You turut dibintangi pelakon cilik, Mia Sara Nasuha sebagai Mia. Filem Papa I Love You mengangkat kisah kasih sayang dan dilema yang dihadapi bapa tunggal, Bahar lakonan Zalif terhadap anaknya, Mia selepas kematian isteri manakala Lisa melakonkan Elly.

Selepas kehilangan isteri tercinta, Bahar terpaksa berusaha hidup berdikari. Dia yang sebelum ini sibuk dengan pelajaran dan pengalaman bekerja yang berdepan banyak masalah, membuatkan dia tidak mempunyai keyakinan diri untuk membina hidup baru.

Namun, atas semangat, dorongan dan kasih sayang terhadap anaknya, Bahar nekad untuk berubah. Apakah Bahar akan berjaya melakukannya? Perkenalan dengan Elly juga banyak membantu Bahar menguruskan Mia yang rindukan kasih sayang seorang ibu.

Di sisi lain pula, Elly yang tiada hubungan baik dengan bapanya cukup kagum melihat kasih sayang terjalin antara Bahar dan Mia. Apakah Elly juga mampu memaafkan dan menerima bapanya semula? Papa I Love You mengungkap kasih seorang bapa.






Jom layan trailer citer ni..


Read more...

Monday, December 12, 2011

Aktivity Hujung Minggu

9:38 AM 0
Semalam dalam pukul 12 en hubby sampai KL. Dia gerak terus lepas abis kerja shift malam. Kesian dia. Sampai tu aku dapat siapkan sayur goreng campur and ayam masak merah. Sbenarnya kuah masak merah mak aku dah sediakan 6 tupperware. So aku just bekukan. Bila nak guna, cairkan nya. Senang kan.

After makan solat, kami terus ke UNISEL, Nak anta adik aku ke sana sebab barang-barang nya banyak.


Haa visitor pass untuk masuk hostel area. Hostel nya cantik (kalo compare zaman aku belajar dulu kat UTM..tapi UTM tetap di hati ku)


Lepas tu kami meneruskan perjalanan balik. On the way ingat nak jumpa yus kat Selayang. Tapi dia kat Pavilion. So aku terus ke sana jugak sambil nak terminate Maxis Broadband aku. Aku tak risau sangat ke Pavilion sebab aku akan call adik aku untuk tanya parking mana senang and dekat ngan outlet yang kita nak g. Lagi satu adik ku memang hafal la direction dalam Pavilion. Almaklumlah die pernah jadi Technician kat Pavilion.

Bila sampai, benda pertama aku buat lepas dapat parking ialah snap no tiang. Senang kalo x jumpa leh call adik aku tanya.haha


Terus ke Maxis Centre dengan guide dari adik aku.. Tq Pi. Lpas tu lepas OldTown skejap sembang ngan Yusz. Lepas tu aku g toilet.. ape lagi...Uwek uwek time la....

Dah uwek lapo plak..So ape lagi... terjah Teppanyaki. Naseb tak payah menunggu, terus dapat seat.



Aku order beef and en hubby order lamb.


Makan cepat-cepat cz adik bongsu aku dah sampai tren Bukit Jalil. Balik ikut MEX hiway, dlm 15 min je dari Pavilion dah sampai sana. So bawak adik aku plak g makan. Bila bab ni aku paling bengang. Kedai kat area umah aku la...konon mcm best. Bukak meja banyak ala-mamak. Tapi service macam haprak. Tunggu order 20 min baru amek. Hantar air 20 min lepas tu. Makanan sampai sejam lepas order. Disebabkan aku malas cari kedai lain je terpaksa menunggu kat situ. Next time...sorry. Dahla mahal.
Read more...

Thursday, December 8, 2011

Crazy for this Ice Cream

1:17 PM 0
Setengah orang suka makan ice cream mahal-mahal la ape la nak nak time peknen suka mintak yang special sikit la kan...tapi aku ni pelik jugak...aku tak suka langsung ice cream yang ada kacang atau coklat. Nanti aku akan muntah teruk. So tak dapat merasa ice cream conetto ke Magnum ke ape lagi..

Tapi sebaliknya ice cream ni pulak jadi idaman aku. Kalo boleh hari hari nak..

Tarammmmmmmmmm


Lime and Vanilla... Aku memang tak suka limau sejak peknen.. Tapi boleh pulak tergila gila ice cream ni..



Nyum..dah selamat masuk ke perut ku. Alhamdulillah....kenyang...
Read more...

Wednesday, December 7, 2011

Dinner at William Western Food

11:19 AM 0
William...nyum nyum... sejak peknen ni dah dua kali la menjejak kaki ke sini. Baby suka makan western food...sebab nya lpas makan western food memang aku tak muntah (setakat ni la...baby sila berkerjasama yer...tlg jgn buat mommy muntah)

Aku order steak ape ke benda tah... RM40 satu set.. 


and mango gelas kecik RM5.. cukup..
oh ye..dalam air mango ni ade laici tau..sodappp


Balik umah solat and rehat2 kjap...dummmmmmm tidoooooo...Selesa....

next wishlist aku nak makan NASI GORENG KETAM kat sini..
memang marbelesss laaa.... tapi kena make sure share la...x kan abes punya makan sorang...
Read more...

Monday, December 5, 2011

Trip to Kota Kinabalu

8:17 PM 0
Lamanya aku peram entry ni...dari July aritu sbenarnya aku nak update tapi tak kesampaian. Agak busy dengan kelas dan lepas tu disahkan peknen..mula la mood malas gila nak update blog disebabkan alahan gila..
So aku kuatkan semangat update jugak ni sebab member aku ade nak g sana ujung bulan ni. So dia ade tanya-tanya aku...baik aku suh dia tengok je dari blog ni..senang sambil layan gambo yang ado..



Flight aku hari tu pagi....seawal 4.30 am aku sudah sampai di LCCT sebab kami ke sana ngan bus. Tak nak susahkan cousin aku yang ade kelas awal pagi tu. Sampai sana aku tido kat meja foodcourt..haha..
Sampai di BKI aku tak baper ingat dalam 9 pagi kot. tunggu kawan en hubby datang anta keta. Lama jugak cz orang sebelum tu x siap lagi guna keta.So aku layan KFC kejap kat atas tu.. Eh tetibe terjumpa Zed Zaidi and the gang makan KFC jugak...

Dah dapat kereta kami terus ke bandar KK sambil berpandukan pada map yang diambil di airport. Trip kali ni memang kami saje tak nak booked hotel langsung sebab nak try walk in..haha sebabnya aku pergi weekdays and bukan time school holiday.

Kami pergi usha dulu hotel dapat di Kg Ayer. Hotel biasa je sebab nak tido je..esok pepagi kami nak terus ke Kundasang. Malam tu kami makan di Pasar Filipina.

Balik malam tu terus terbungkang..sebab siang hari tu kami explore jalan di KK and saje g pusing-pusing sampai Tune Hotel.
Read more...

Friday, December 2, 2011

Preview Ombak Rindu

9:45 AM 0


Yezza malam tadi aku with makwe adik aku sempat ke @eCurve Damansara. Ni gara-gara adik ku dah booked tiket tapi dia tak dapat datang.. so untuk tidak membazirkan tiket, aku pergi with Peya.
Sampai sana pukul 6 suku and parking pon mudah depan pintu masuk saje. Ni semua usaha kami sebab nak tengok Ombak Rindu. yeahh gang Aaronians semua berkumpul malam tadi. Happening jugak walau Aaron yang ditunggu kami asek bertembung ngan abg Ahmad Idham. Aritu g Istana Budaya pon jumpa dia jugak. Kali ni jumpa lagi. Entah2 lepas ni die kuarkan movie adaptasi dari novel...

Malam tadi ada banyak part yang bebetul menyentuh hati aku, ditambah lagi Aaron sniri menangis...banyak scene jugak la air mata lelaki nya gugur. Tapi part yang Hariz tolak Izzah dalam toilet sebab dia ingat Izzah pregnant. Pastu tengok part Izzah dihalau dari rumah, dihalau dari jaga Hariz di hospital la macam-macam la...

Aku tanak citer lebey kat sini..saja kasi panas je tu. Korang kena g tengok sndiri.


Jom layan Sinopsis Filem Ombak Rindu



Menjadi anak yatim piatu, dilacurkan oleh bapa saudara sendiri serta berhadapan dengan pelbagai dugaan dalam kehidupan dan cinta. Itulah antara liku-liku yang terpaksa diharungi oleh insan bernama Izzah lakonan aktres jelita, Maya Karin dalam filem terbarunya, Ombak Rindu. Izzah (Maya Karin), gadis yatim piatu yang kematian ibu dan ayah akibat kemalangan jalan raya. Justeru itu, ayah saudaranya, Taha, mengambil tugas memelihara Izzah.  Pada masa sama, Pak Cik Taha banyak berhutang. Disebabkan kesempitan wang dia sanggup menjual Izzah kepada seorang tauke kelab malam.
 
 

Di situlah dia berkenalan dengan seorang pelanggan bernama Hariz (Aaron Aziz). Hariz sanggup ‘membeli’ Izzah dengan harga yang mahal dari tauke kelab itu dan mahu membawa dia keluar dari neraka jahanam itu. Atas permintaan Izzah, akhirnya Hariz berkahwin dengan Izzah, tetapi dengan syarat semuanya mesti dirahsiakan. Kehadiran Mila Amylia, anak Tan Sri Rashdan, iaitu model dan pelakon terkenal tanahair menggugat cinta Izzah yang mula berputik kepada Hariz. Dapatkah Izzah menerima Mila Amylia sebagai madunya? Bahagiakah rumah tangga yang dibina di atas kehadiran orang lain? Bagaimanakah tindakan 
Datuk Sufiah setelah mengetahui cerita sebenarnya?
 
 
Read more...

Thursday, December 1, 2011

KEMULIAAN IBU MENGANDUNG DALAM ISLAM

12:10 PM 0
Besarnya nikmat menjadi ibu mengandung. Alhamdulillah syukur rasanya diberi peluang mengandung.




1. Dua rakaat solat wanita yang hamil lebih baik dari 80 rakaat solat wanita yang tidak hamil.

2. Wanita yang hamil dapat pahala puasa disiang hari & pahala ibadat dimalam hari.

3. Wanita yang bersalin dapat pahala 70 thn solat & puasa serta setiap kesakitan pada satu uratnya, Allah bagi satu pahala haji.

4. Sekiranya wanita meninggal dunia dalam masa 40 hari selepas bersalin ia dikira sebagai mati syahid. ...

5. Wanita yang beri minum susu badannya kepad anaknya akan dapat 1 pahala daripada tiap titik susu yang diberikannya.







6. Wanita yang beri minum susu badannya kepad anaknya yang menangis maka Allah beri pahala satu tahun pahala solat & puasa.

7. Kalau wanita menyusui anaknya hingga cukup tempoh 2 setengah tahun, maka malaikat dilangit khabarkan berita bahawa syurga wajib baginya.

8. Seorang ibu yang menghabiskan masa malamnya dengan tidur yang tidak selesa kerana menjaga anaknya yang sakit dapat pahala seperti membebaskan 20 orang hamba.

9. Wanita yang tidak cukup tidur pada malam hari kerana menjaga anaknya yang sakit akan di ampunkan oleh Allah akan seluruh dosanya & bila dia hiburkan hati anaknya Allah beri 12 tahun pahala ibadat
Read more...

Saturday, November 26, 2011

My Pregnant Story : Perkembangan bayi di minggu ke 19

9:33 AM 0
Now dah minggu 19.. ape kata kita tengok ape yang terjadi kat fetus di dalam rahim setiap ibu ketika minggu ke 19 of pregnancy.


Anda sudah berada di pertengahan jalan! Bahagian atas uterus anda sudah mencecah pusat anda dan uterus akan membesar lebih kurang satu sentimeter per minggu. Ukuran fetus sekitar 6 inci / 15 sentimeter panjang dari mercu kepala ke punggung dan berat sekitar 9 auns / 240 gram.

Dia sudah mula menelan cecair amnion dan ginjalnya terus mengeluarkan kencing. Rambut atas kepala sudah mula tumbuh.


Perkembangan deria memuncak pada minggu ini. Sel-sel saraf yang bekerja untuk setiap deria - rasa, bau, dengar, lihat dan sentuh - sedang berkembang di ruang-ruang khusus di dalam otak. Penghasilan sel-sel saraf menjadi lebih perlahan apabila sel-sel saraf yang sedia ada menjadi besar dan membuat hubungan-hubungan yang lebih kompleks. Jika kandungan anda itu perempuan, dia sudahpun memiliki sekitar enam juta telur dalam ovari. Menjelang kelahiran, dia akan memiliki satu juta.

Anda akan merasakan tendangan dan pergerakan tunggang terbalik bayi anda yang kian membesar. Ada masa-masanya, dia terlalu banyak bergerak sehinggakan anda tidak dapat tidur. Sepuluh minggu ke hadapan ini merupakan masa paling sibuk dan aktif bagi bayi anda, tetapi ini akan berkurangan apabila rahim menjadi terlalu sempit. Tidak lama lagi, pasangan dua akan menjadi tiga dan banyak perubahan akan berlaku, jadi lihatlah bahagian seks dan perhubungan kami.

• Nota: Pakar-pakar menyatakan bahawa setiap bayi berkembang secara berlainan - walaupun semasa dalam kandungan. Muka surat-muka surat di bahagian ini disediakan untuk memberi maklumat umum mengenai perkembangan fetus dalam rahim.
Read more...

Friday, November 25, 2011

My Pregnant Story : Perkembanganku di minggu ke 19

9:12 AM 2
Minggu ni aku dilanda alahan yang kembali teruk. Start dari Ahad aritu sehinggalah malam tadi. Aku hanya lembik akibat muntah yang teruk. Padahal aku makan benda yang lebih kurang minggu sebelum nya tetapi effectnya aduh..menggigil aku dibuatnya. And for the first time aku jadi takut untuk makan nasi sorang-sorang dan aku takut untuk telan spirulina. Walhal sejak awal pregnant aku memang amalkan spirulina. Bukan ape, semalam aku muntah dengan teruk dan keluar spirulina tu. Haha tu aku jadi takut. Tapi malam tadi aku telan jugak spirulina before tido, tapi minum air banyak-banyak, takut lekat kat tekak.

Ni haa gambo spirulina nya. Aku amek brand Elken.

Sejak pregnant kemalasan untuk update blog semakin bertambah. Maybe sebab aku prefer melepet dari buat keje sangat. Kalo aku tak muntah aku kuat semangat. Assignment pun melambak nak start pun susah sebab bila balik keja aku jadi lembik especially kalau whole day aku diserang muntah. 

Now, Alhamdulillah kandungan ku sudah masuk minggu ke 19. Bak kata orang dah nak masuk 5 bulan kan. Skejap je rasanya. Tapi yang tak brapa seronok, fasa alahan masih menghantui aku. Aku kena sabar ajela and kuatkan semangat. Aku bukan ape, aku takut orang tak paham keadaan aku. Aku tak mintak sakit macam ni. Sape nak wehhhh asek makan muntah je..sampai orang tegur.. Aishhh Fiza mane perut..xnampak lagi la..pastu nape makin kurus je.. Jeng je Jeng... Aku pon cakapla..i'm diet maa...haha ayat penyedap hati untuk diri sendiri.

Sebenarnya banyak benda yang aku nak makan, tapi tak bleh makan dan akhirnya dah tak rasa nak makan sebab takutttt uwek lagi. Pada aku, x ape x dapat makan pon benda yang aku nak tu, janji aku x uwek. Perit wooo. Mungkin aku ni mengikut mak aku kot. Menurut mak aku, dia dulu alahan teruk especially masa pregnant kan aku. Maybe sebab aku anak sulung, mak alah teruk until 9 bulan. Pasrah ajela..Org kata bila baby dah kuar semua tu akan jadi sweet memories utk aku. Insha'Allah.

Read more...

Tuesday, November 22, 2011

Tahniah Harimau Muda

11:10 AM 0

SEPASANG tangan emas, Khairul Fahmi Che Mat sambil dibantu tuah sepakan penalti kemenangan kapten, Baddrol Bakhtiar memastikan Malaysia membawa pulang ‘ibu segala emas’ Sukan Sea Indonesia selepas menewaskan tuan rumah 4-3 menerusi sepakan penalti pada aksi final, semalam.
Pada penentuan sepakan penalti apabila kedudukan terikat 1-1 selepas beraksi selama 120 minit, penjaga gol Khairul Fahmi menyelamatkan sepakan penalti kelima Indonesia, Ferdinan Sinaga ketika kedudukan 3-3.


Sepakan penalti terakhir negara oleh Baddrol cuba ditangkap penjaga gol Indonesia, Kurnia Mega namun bola tetap melepasi garisan gol untuk memastikan Malaysia mengekalkan pingat emas yang dimenangi dua tahun lalu di Laos.
Malah kejayaan skuad kendalian Ong Kim Swee itu mengulangi pencapaian kejuaraan dua kali berturut-turut pada 1977 dan 1979.

Indonesia yang mendapat sokongan padu lebih 100 ribu penyokong yang membanjiri Stadium Gelora Bung Karno melakukan asakan awal ke kubu negara di babak pertama.

Selepas percubaan penyerang Papua, Titus Bonai diselamatkan penjaga gol, Khairul Fahmi Che Mat pada minit kedua, gawang negara akhirnya dibolosi menerusi tandukan, Gunawan Dwi Cahyo hasil sepakan sudut dua minit kemudian.

Malaysia kemudian bangkit menyamakan kedudukan apabila larian kapten, Baddrol Bakhtiar ke dalam kotak penalti disusuli hantaran lambung berjaya disempurnakan Mohd Asraruddin Putra Omar yang merebahkan badan untuk menanduk masuk bola ke gawang Indonesia pada m-35.


Bersambung babak kedua, Malaysia hampir di depan apabila serangan pantas yang dijana Irfan fazail gagal disudahkan dengan baik penyerang Ahmad Fakri Saarani biarpun hanya berada dalam situasi satu lawan satu dengan Kurnia Meiga.
Kegagalan kedua-dua pasukan mencipta jaringan menyaksikan permainan berlanjutan ke masa tambahan. Kedudukan tetap kekal 1-1 selepas aksi 30 minit masa tambahan perlawanan sekali gus memaksa penentuan sepakan penalti yang akhirnya memihak kepada Malaysia 4-3.

Pingat gangsa temasya edisi ke-26 ini menjadi milik Myanmar yang menumpaskan naib juara dua tahun lalu, Vietnam 4-1 dalam aksi penentuan tempat ketiga dan keempat.



Source : http://www.hmetro.com.my/articles/TuahBaddrol_belangApek/Article
Read more...

Friday, November 18, 2011

Cara Memberi Dan Menjawab Salam

8:07 AM 0
RENUNG2KAN
DAN SELAMAT BERAMAL…………




SIAPA YANG MENGGUNAKAN PERKATAAN "SALAM"? apakah maksud disebaliknya??

Maka berpalinglah (hai Muhammad) dari mereka dan katakanlah:"Salam (selamat
tinggal)".
Kelak mereka akan mengetahui (nasib mereka yangburuk). (QS. 43:89)

baik gunakan,,,ASSALAMUALAIKUM or
ASSALAMUALAIKUMWARAHMATULLAHIWABARAKATUH...

Ilmu utk dikongsi bersama. Sekadar peringatan untuk semua rakan-rakan
muslim yang lain.

Pagi semalam saya dengar radio ikim (91.50 fm). Ustaz Zawawi ada cerita
tentang sunnah Rasulallah s.a.w. Antara yang dibincangkannya ialah tentang
bab cara memberi salam.

Menurut ustaz Zawawi Yusof, Baginda SAW memberi salam dengan lafaz
“Assalamualaikum” dan menjawab salam dari para sahabat baginda dengan salam
yang lengkap iaitu “Waalaikumussalam warahmatulallahhi wabarakatuh”


Ringkasnya, baginda SAW akan ;Beri salam dengan ucapan - “Assalamualaikum”

dan…Jawab salam - “Waalaikumussalam warahmatulallahi wabarakatuh”


Lagi satu, perlu diingatkan juga semasa menjawab salam,
saya dengar ramai orang jawab salam dengan ucapan yang tidak tepat.

Jawab salam yang betul ialah ;

“WAALAI KUMUS SALAM”dan bukannya yang selalu saya dengar iaitu ;

“WAALAI KUM SALAM”


Apabila kita ingin berkirim salam pada orang lain, hendaklah kita berkata
“Kirim salam, assalamualaikum pada Rafie ye” contoh lerr…
Dan bukannya : “Kirim salam kat Rafie yer”
Dan jangan pula memandai-mandai tambah perkataan seperti ” Ko tolong kirim
salam maut kat dia yer“.


Statement ini walaupun dalam nada bergurau, tapi ia adalah menyalahi
syariat dan berdosa, walaupun sekadar gurauan!
Selain itu, janganlah kita menggantikan perkataan “Assalamualaikum” dengan
“A’kum” dalam sms atau apa sekalipun melalui tulisan.

Jika perkataan “Assalamualaikum” itu panjang, maka hendaklah kita ganti
dengan perkataan “As Salam” yang membawa maksud sama dengan
“Assalamualaikum”.

Sesama lah kita memberitahu member-member yang selalu sangat guna shortform
“A’kum” dalam sms ataupun email. Perkataan ‘AKUM‘ adalah gelaran untuk
orang-orang Yahudi untuk orang-orang bukan yahudi yang bermaksud ‘BINATANG‘
dalam Bahasa Ibrani.

Ia singkatan daripada perkataan ‘Avde Kokhavim U Mazzalot’ yang bermaksud
‘HAMBA-HAMBA BINATANG DAN ORANG-ORANG SESAT‘.
Jadi, mulai sekarang jika ada orang hantar shortform “A’kum“, kita ingatkan
dia guna “As Salam” kerana salam ialah dari perkataan “Assalamualaikum“.

Jangan guna “Bye” kerana“Bye” adalah jarum sulit Kristian yang bermaksud
“Di Bawah Naungan Pope.”Jangan guna “A’kum” kerana“A’kum” bermaksud
“Binatang” dalam bahasa Yahudi.Jangan guna “Semekom”
kerana“Semekom”bermaksud “Celaka Kamu.”Gunakan perkataan“ As Salam” sebagai
singkatan bagi“Assalammualaikum.”
 


Sekian, semoga ada manfaatnya
Read more...

Wednesday, November 16, 2011

Collect Tiket - Badai Semalam

10:46 AM 4
Hurm jangan jeles ye... smalam lepas keja aku rushing ke Istana Budaya dengan sepupu ku. Naseb baik jalan nak g tak jem.

Masuk je kawasan parking aku suruh cousin aku take over jaga kereta. Aku nak masuk collect tiket sat. Mudah je rupanya. Ada kaunter kat dalam tu. Belah kanan dari pintu masuk / tangga tu.


Malam ni aku akan g tengok teater ni dengan adik ku. Tengok testimoni orang yang dah pergi.. terbakor je. Ni yang buat tak sabar. Tambah-tambah ada Aaron Aziz dan Erra Fazira.


Sebelum balik aku sempat lagi snap gambo skeping kat entrance Istana Budaya tuh. Hehe


Zassttttt...
Read more...

Tuesday, November 15, 2011

My Pregnant Story : I'm 17 ++ weeks now..

11:17 AM 2
Sedar tak sedar skang aku dah masuk minggu ke 17. Orang kata alahan akan berakhir bila kandungan dah capai 3 bulan. Tetapi tidak bagi aku.. arghhh until now aku masih muntah-muntah sehingga la kjap tadi masih makan muntah. Cume x seteruk dulu. Tapi kadang-kadang teruk jugak. Smalam 8x muntah.

Ape yang aku leh buat..sabar jela and berdoa.Aku rasa alahan aku ni akan ok bila weekend. hehehe xtau kenapa..maybe sebab weekend rest lebey sikit kot.

Weekend aritu aku g scan.. baby normal, sehat. berat baby 200g masa scan.
Jom layan gambo baby ku yang doc scan masa week 16 and week 17.

Week 16

Week 17 (sila abaikan kedudukan gambo yang senget..hehe)


Eh jap...berat aku masa week 16 ialah 58.9 kg
Berat masa week 17 plak 58.5kg .Next check up plak bulan depan kat hospital Pantai KL.
Aku consult ngan gynea ku Dr Idora.She's very nice person. Sabar je layan kerenah aku.
Read more...

Follow Us @soratemplates