Saturday, November 12, 2011

#

Cara Nak lajukan broadband yang dah habis limit BANDWIDTH



Aku memang bengang jugak cz kadang-kadang x sampai seminggu je guna broadband dah dapat alert abis limit. Pernah tu aku tak guna langsung sminggu dua cz masuk spital, tup2 bila guna dpt message tu jugak. So aku dah macam x brapa nak percaya ngan broadband ni.. Xsabar tunggu unifi dipasang kat umah next week. So, lpas ni bubbye la maxis broadband. Lembap gila.

Tadi aku surf citer lain tup tup terjumpa entry pasal "

Cara Nak lajukan broadband yang dah habis limit BANDWIDTH

So...ape lagi sementara unifi dipasang apa kata aku mencuba kaedah cuba jaya ini.petang ni nak cuba, mana la tau berhasil..best jugak kan.

Ni aku dapat dari forum ni :

http://syoknyerblogging.4forum.biz/t440p15-cara-nak-lajukan-broadband-yang-dah-habis-limit-bandwidth

1. start>run
2. taip cmd > enter. 

 
3) Then, akan keluar command prompt.Taip ipconfig/all
     Akan terpapar segala detail connection. ip,subnet,gateway dan dns.

4) Perhatikan description connection.Make sure korang perhatikan yang broadband punye.jangan silap.Then tengok gateway.

5) Taip no. gateway tu. Taip: ping 10.176.44.70 -t
     Then press "Enter"

6) Pastikan ada reply yang diterima selepas anda tekan enter. dan biarkan ia ping tanpa henti.
biarkan proses ini berterusan selama mana anda online.

Prosses ini akan membuatkan anda sentiasa ada connection dan takkan DC dengan server dan akan mempercepatkan prosses penghantaran paket dan penerimaan paket.
so akan mempercepatkan proses membuka web page.

Kalau malas nak taip2 setiap kali nak ping.just copy paste kod ni ke notepad dan save as namefailape2.bat . Then double klik bile setiap kali nak ping
.

7) @echo off
    cd\
    ping 10.176.44.70 -t

*gantikan 10.176.44.70 dengan gateway@dns broadband korang.


2 comments:

remoih serr said...

hehehe.. mai masuk sini http://semangkukcawan.blogspot.com/2012/07/cara-lajukan-broadband.html ada cara yang lagi senang.
tak perlu menaip. cuma tekan sahaja software ni. dia run semua..

cukup mudah dan ringkas.
yg paling best tak perlu tau IP Korang. Semua software ni cari sendiri..

remoih serr said...

"Cara nak stabilkan broadband"
hehehe.. mai masuk sini http://semangkukcawan.blogspot.com/2012/07/cara-lajukan-broadband.html ada cara yang lagi senang.
tak perlu menaip. cuma tekan sahaja software ni. dia run semua..

cukup mudah dan ringkas.
yg paling best tak perlu tau IP Korang. Semua software ni cari sendiri..

Follow Us @soratemplates